Τετάρτη 25 Νοεμβρίου βράδυ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΠΑΠ ΑΕ

Περιστέρι, 25 Νοεμβρίου 2015

Αλλαγή σελίδας για τις ιπποδρομίες

Μετά την πλήρωση των αιρέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της εταιρείας Ιπποδρομίες ΑΕ και του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμβανομένης της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης μετά των παραρτημάτων της από την Ελληνική Βουλή, η εταιρεία Ιπποδρομίες ΑΕ, μέλος του Ομίλου ΟΠΑΠ απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα διοργάνωσης και διεξαγωγής επίγειου και διαδικτυακού αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 και για 5 χρόνια αντίστοιχα. Όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης, οι δραστηριότητες θα ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτό το δικαίωμα, η εταιρεία αναλαμβάνει: α) την οργάνωση και διεξαγωγή ιπποδρομιών στην Ελλάδα, β) τη διοργάνωση και διεξαγωγή αμοιβαίων στοιχημάτων σε σχέση με τις διεξαγόμενες ιπποδρομίες στην Ελλάδα, γ) την ανάληψη δραστηριοτήτων συναφών προς τα ιπποδρομικά στοιχήματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δ) τη διοργάνωση και διεξαγωγή προσθέτου αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών (sweepstake) και ε) τη διοργάνωση και διεξαγωγή αμοιβαίων στοιχημάτων επί ιπποδρομιών που διενεργούνται μέσω διαδικτύου.

Στόχοι της εταιρείας Ιπποδρομίες είναι η άρτια διοργάνωση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας στο Μαρκόπουλο Αττικής, η ανάπτυξη των ελληνικών ιπποδρομιών, η περαιτέρω διάδοση του αθλήματος στην Ελλάδα, καθώς και η προσφορά στο κοινό μίας σύγχρονης παικτικής εμπειρίας τόσο σε ελληνικές όσο και διεθνείς ιπποδρομίες, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού – για την εφαρμογή τους η ΟΠΑΠ ΑΕ πιστοποιήθηκε πρόσφατα από τον διεθνή οργανισμό World Lottery Association (WLA).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Ιπποδρομίες αποτελείται από τους:

- Kamil Ziegler Πρόεδρος

- Σπυρίδων Φωκάς Α’ Αντιπρόεδρος

- Οδυσσέας Χριστοφόρου Β’ Αντιπρόεδρος

- Michal Houst Μέλος

- Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος Μέλος

Ο σχεδιασμός της Ιπποδρομίες ΑΕ για την επόμενη μέρα των ελληνικών ιπποδρομιών είναι ήδη σε εξέλιξη.

Η επιχειρησιακή διαχείριση της νέας δραστηριότητας θα εκτελείται από τον Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο, ο οποίος διορίστηκε ως Chief Operations Officer της εταιρείας και διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αγορά των παιγνίων. Διευθυντής Αγώνων αναλαμβάνει ο Fin Powrie, στέλεχος με διεθνή αναγνώριση, 25ετή εμπειρία και επιτυχημένη σταδιοδρομία ως αρχιελλανοδίκης και διευθυντής αγώνων σε χώρες με μεγάλη ιπποδρομιακή παράδοση και δραστηριότητα όπως η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ζηλανδία.

Η εταιρεία Ιπποδρομίες, προκειμένου να ενισχύσει την ιπποδρομιακή δραστηριότητα και δη τον αριθμό των αλόγων, ανέλαβε ήδη την πρωτοβουλία αγοράς ίππων από δημοπρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Στις άμεσες προτεραιότητές της εταιρείας Ιπποδρομίες είναι η πώληση των ίππων αυτών μέσω δημοπρασίας σε ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, καθώς και η ανακοίνωση του προγράμματος των ιπποδρομιών. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εργασίες αναβάθμισης και βελτίωσης σε χώρους και υποδομές των εγκαταστάσεων του Μαρκοπούλου.

Η εταιρεία ανακοινώνει επίσης τα έπαθλα εγγυημένου ύψους για τις κατηγορίες του προγράμματος των ελληνικών ιπποδρομιών (βλ. πίνακα).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ

ΕΠΑΘΛΑ

2-3 ΜΕΔΕΝ 6.800
2-3 ΜΕΔΕΝ (Φ) 6.800
3 ΜΕΔΕΝ 6.800
3 ΜΕΔΕΝ (Φ) 6.800
2 ΝΙΚΕΣ 1-3 7.300
3 ΝΙΚΕΣ 1-3 7.300
4+ ΜΕΔΕΝ 4.500
4+ ΣΤ 5.000
4+ ΣΤ (Φ) 5.000
5+ E 4.100
5+ E (Φ) 4.100
6+ Δ 4.700
6+ BHE (0-15) 5.600
6+ BHE (0-15) (Φ) 5.600
6+ BHE (15,5-30) 7.000
3+ BHE (15,5-30) 9.250
3+ BHE (0-15) 7.250
3+ BHE (0-15) (Φ) 7.250
3+ BH 10.000
4+ Γ ΑΞΙΩΣΗΣ 3.000

Για τους συντάκτες:

Ο Όμιλος ΟΠΑΠ έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη λειτουργία και τη διαχείριση αριθμολαχείων, παιχνιδιών αθλητικού στοιχήματος, λαχείων, στιγμιαίων τυχερών παιχνιδιών και παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα και κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο για την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του Υπεύθυνου Παιχνιδιού στη δραστηριότητα του.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ ιδρύθηκε το 1958, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής και η απόκτησή της το 2013 από τον Όμιλο Emma Delta Hellenic Holdings έδωσε την απαραίτητη ώθηση για τη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο.

Το χαρτοφυλάκιο της ΟΠΑΠ με τα επιτυχημένα και δημοφιλή εμπορικά παιχνίδια: ΚΙΝΟ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΣΚΡΑΤΣ, ΠΡΟΠΟ, EXTRA 5, SUPER 3 συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας και αποτελεί πηγή μιας συνεχώς διευρυνόμενης κοινωνικής συνεισφοράς. Αυτή μεταφράζεται ετησίως σε ουσιαστικά έργα παρέμβασης με απτά αποτελέσματα για την κοινωνία, εξασφαλίζοντας στην ΟΠΑΠ μια ηγετική θέση μεταξύ των πρωταθλητών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.opap.gr

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου απόγευμα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

25 Νοεμβρίου 2015

Ολοκληρώνεται η διαδικασία παραχώρησης του δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην «Ιπποδρομίες ΑΕ», θυγατρική της «OPAP Investments Ltd».

Η «Ιπποδρομίες ΑΕ», με επιστολή της προς το ΤΑΙΠΕΔ στις 24 Νοεμβρίου 2015, συμφώνησε στον προσδιορισμό της 10ης Δεκεμβρίου 2015 ως ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς της. Πλέον, ενεργοποιείται η διαδικασία για να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τα έσοδα από τα 40,501 εκατ. ευρώ που προσέφερε η εταιρεία ως τίμημα στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, ολοκληρώνοντας και τυπικά μια απαιτητική και επικερδή για το Δημόσιο συναλλαγή.

Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει δώσει εντολή αποδέσμευσης του ποσού της πρώτης δόσης, ύψους 20% του τιμήματος, το οποίο είχε κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης και θα αποδεσμευθεί υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ στις 27 Νοεμβρίου 2015.

Η δεύτερη δόση, ύψους 30% του τιμήματος, θα καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος, στις 10 Δεκεμβρίου 2015. Την ίδια ημερομηνία, η «Ιπποδρομίες Α.Ε.» πρόκειται να εγκατασταθεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής, αναλαμβάνοντας εφεξής τη διεξαγωγή των ιπποδρομιών.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση Παραχώρησης είχε υπογραφεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της «Ιπποδρομίες Α.Ε.» στις 24 Απριλίου 2015 και κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή στις 23 Οκτωβρίου 2015, συγκεντρώνοντας ευρύτατη πολιτική συναίνεση.

------------------------------------

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου: Ελληνικές ιπποδρομίες θα γίνουν με την ανάληψη της διαχείρισης του ιπποδρόμου από τον νέο φορέα - Τα προβλήματα του πρόσθετου φορολογικού τέλους επί των στοιχημάτων, που σε πρώτη τουλάχιστον φάση δεν φαίνεται να αφορούν στον χώρο μας, μεταθέτουν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (ελπίζουμε να επιβεβαιωθούν) την "πρεμιέρα" του ΟΠΑΠ (Ιπποδρομίες Α.Ε.) για την 10η Δεκεμβρίου! - Ενόψει αυτής έχουν κληθεί την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου σε συνάντηση - συζήτηση η Φ.Ε.Ε. και οι διοικήσεις των φορέων του ιπποδρόμου - Διάχυτη δε είναι η εκτίμηση ότι πριν αυτή την συνάντηση, ίσως και αύριο (οπότε αμέσως θα δημοσιοποιηθούν), θα γίνουν επιτέλους από τις "Ιπποδρομίες Α.Ε." οι πρώτες επίσημες πλέον ανακοινώσεις, που θα αφορούν και στον τρόπο διάθεσης στην ιδιοκτησία των 36 αλόγων που αγόρασε.

------------------------------------

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου: Προς ματαίωση και η συγκέντρωση της Παρασκευής 20/11!

Κατά την σημερινή διαδικασία εγγραφών δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός αναμετρήσεων για την συγκέντρωση της προσεχούς Παρασκευής 20/11, η οποία με την σειρά της -μετά τις αντίστοιχες των 6/11 και 13/11- βαίνει προς ματαίωση. Σύμφωνα με πληροφορίες ουσιαστικά "έκλεισε" με πέντε δρόμωνες μόνο η κλασσική αναμέτρηση του Κυπέλλου Ιπποπαραγωγών, που μεταφέρεται για όποτε διεξαχθούν ξανά ελληνικές κούρσες.

Θεωρητικά υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει επαναληπτική προσπάθεια, αλλά έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι μάλλον ουτοπικό να αναμένεται κάτι τέτοιο. Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι -βάσει του προγράμματος που εξαγγέλει στις αρχές κάθε μήνα ο ΟΔΙΕ- η προσεχή Παρασκευή είναι η τελευταία υπό τον προαναφερθέντα οργανισμό συγκέντρωση, ώστε καθίσταται παντελώς άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθούν ιπποδρομίες στο Μαρκόπουλο!!

Στην συνέχεια αναλαμβάνει η εταιρεία Ιπποδρομίες Α.Ε., η οποία ωστόσο δεν έχει προβεί ακόμα σε ανακοινώσεις για τα πλάνα της, ενισχύοντας έτσι -ηθελημένα ή όχι- την πλήρη αβεβαιότητα που επικρατεί στον χώρο μας. Δεν θέλουμε να επεκταθούμε σε περαιτέρω σχόλια, αλλά με τα τωρινά δεδομένα κανείς δεν μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις για το μέλλον του σπορ στην πατρίδα μας και να πάρει τις όποιες αποφάσεις του.

Δεν μπορεί βέβαια να αμφισβητηθεί πως μόνο απλό δεν είναι το εγχείρημα της ανάπτυξης των ελληνικών ιπποδρομιών, στις οποίες όμως βασίζονται πολλές οικογένειες και το χειρότερο από όλα είναι να μην γνωρίζει ο καθένας τις μελλοντικές προϋποθέσεις. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο όσο ποτέ να δώσει επιτέλους το "στίγμα" του ο νέος φορέας, αφού μόνο έτσι θα δοθεί τέλος στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν και θα φανεί το αν μπορεί το άθλημα να προσδοκά να γνωρίσει -έστω και μακροπρόθεσμα- την αίγλη που του αξίζει!

------------------------------------

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου: Ακαρπη απέβη η σημερινή προσπάθεια εγγραφών για την Δευτέρα 16/11

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες (Τετάρτη 11/11) κλήθηκαν οι προπονητές να προσέλθουν σήμερα στις εγγραφές, προκειμένου να διεξαχθούν ελληνικές ιπποδρομίες την προσεχή Δευτέρα 16/11. Πράγματι μερίδα του προαναφερθέντος κλάδου προσπάθησε να συμπληρώσει τον απαιτούμενο για την διεξαγωγή ελληνικής συγκέντρωσης ιπποδρομιών, προσπάθεια όμως που απέβη άκαρπη.

Ετσι δεν άλλαξαν τα δεδομένα και η επόμενη αγωνιστική ημέρα με ελληνικές αναμετρήσεις θα είναι η Παρασκευή 20/11, υπό την προϋπόθεση όμως ότι την Δευτέρα 13/11 θα καταστεί εφικτό να "κλείσουν" κάποιες διαδρομές, έτσι ώστε να γίνει επανέναρξη μετά από διακοπή δύο εβδομάδων. Ολα αυτά θα οριστικοποιηθούν την Δευτέρα 13/11 το μεσημέρι, οπότε και θα ενημερωθεί άμεσα η τρέχουσα σελίδα.

------------------------------------

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου: Ματαιώθηκε οριστικά και η συγκέντρωση της Παρασκευής 13/11!

Οι απειροελάχιστες ελπίδες που είχαν απομείνει για την συγκέντρωση της προσεχούς Παρασκευής 13/11 αποδείχθηκαν φρούδες, αφού σήμερα-Τετάρτη 11/11 δεν προέκυψε κάτι θετικό και έτσι ματαιώθηκε οριστικά η προαναφερθείσα αγωνιστική ημέρα (ο ΟΔΙΕ έχει ήδη αναρτήσει αλλοδαπό πρόγραμμα).

Ο χώρος μας παραμένει λοιπόν ανενεργός και παρότι ενδέχεται την προσεχή εβδομάδα να έχουμε ελληνικές ιπποδρομίες, εν τούτοις η ζημιά που προκαλείται κρίνεται ίσως και ανεπανόρθωτη. Με το να μην υπάρχει σταθερή ροή έχει πολλάκις αποδειχθεί πως απομακρύνονται ολοένα και περισσότεροι από τους ούτως ή άλλως ελάχιστους εναπομείναντες φιλίππους, ενώ όλοι μας θα έπρεπε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να τους διατηρήσουμε.

Είναι συνεπώς πλέον επιβεβλημένο να τοποθετηθεί εφ' όλης της ύλης ο νέος φορέας. Τα άτομα, που έχουν επιλεχθεί να "τρέξουν" το κεφάλαιαο ιππόδρομος, δεν είναι δυνατό να μην αντιλαμβάνονται πως με αυτή την κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα της ανάκαμψης. Άσχετα αν απομένει μικρό χρονικό διάστημα προτού αναλάβει επίσημα η εταιρεία Ιπποδρομίες ΑΕ, δεν μπορεί από κανέναν να αμφισβητηθεί πως έχει καθυστερήσει σημαντικά -χωρίς μάλιστα να υπάρχει ουσιαστικός λόγος- να προβεί στις απαραίτητες ανακοινώσεις για τα πλάνα της και γενικά το μέλλον του σπορ στην πατρίδα μας.

Κι εδώ αρχίζουν να ...μπαίνουν πολλαπλά ερωτήματα. Για ποιο λόγο δεν έχει δώσει ακόμα το στίγμα του ο νέος φορέας; Ποιον εξυπηρετεί να μην διεξάγονται αυτή την περίοδο ελληνικές αναμετρήσεις; Τι μπορεί κανείς να προσδοκά για το μέλλον υπό τις παρούσες προϋποθέσεις; Επειδή δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε την διαδικασία υιοθέτησης διαφόρων σεναρίων, ελπίζουμε να δοθούν το ταχύτερο δυνατό απαντήσεις για όλα τα "καυτά" προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό ιππόδρομο. Δεν απαιτούμε φυσικά να λυθούν άμεσα, αφού είναι δεδομένο πως θα χρειασθεί χρόνος και υπομονή, αλλά είναι αδιανόητο να τηρείται ...σιγή ιχθύος!

------------------------------------

Τρίτη 10 Νοεμβρίου: Συνεχίζεται η κρίση - "Μετέωρη" ακόμα η συγκέντρωση της Παρασκευής 13/11 - Οι υπάλληλοι της ΦΕΕ προσήλθαν σήμερα στις εγγραφές, αλλά κάποιοι προπονητές δεν θέλησαν να εγγράψουν άλογα!

Από χθες διαφαινόταν ότι το ζήτημα με την επίσχεση εργασίας των υπαλλήλων της ΦΕΕ -έστω και προσωρινά- θα λυνόταν και πως θα ξεκινούσαν οι ελληνικές ιπποδρομίες την Παρασκευή 13/11. Σε αυτό τον χώρο όμως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος! Σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε νέο πρόβλημα, αφού αυτή την φορά κάποιοι προπονητές δεν θέλησαν να προβούν σε εγγραφές ίππων τους. Ενα μέρος του προαναφερθέντος κλάδου επικαλέστηκε την αιτιολογία ότι είναι εξαιρετικά "θολό" το τοπίο όσον αφορά τον τομέα των επάθλων, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και πότε θα του καταβληθούν και θεωρεί πως πρέπει να ξεκαθαρισθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Ακαρπη λοιπόν ήταν δυστυχώς και η σημερινή διαδικασία εγγραφών. Αντιλαμβανόμαστε φυσικά το δίκαιο του αιτήματος κάποιων προπονητών, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι νόημα έχει αυτήν την στιγμή να είναι ανενεργός ο ελληνικός ιππόδρομος. Εχουμε άλλωστε φτάσει κυριολεκτικά μια "ανάσα" πριν αναλάβει ο νέος φορέας, στον οποίο όλοι οι επαγγελματίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και το μόνο που δεν μας εξυπηρετεί είναι να μην διεξάγονται ελληνικές αναμετρήσεις αυτήν την περίοδο. Ετσι κι αλλιώς άλλο που δεν θέλει ο ΟΔΙΕ, καθώς έχει δημόσια τοποθετηθεί ότι για οικονομικούς λόγους προτιμά σαφώς περισσότερο το αλλοδαπό από το εγχώριο προϊόν!

Δεν αποκλείεται βέβαια να αλλάξουν τα δεδομένα και να προκύψει κάτι θετικό αύριο, αν και επί του παρόντος όλα τα στοιχεία δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση και το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε ελληνικές κούρσες ούτε την προσεχή Παρασκευή! Σε κάθε περίπτωση για οποιαδήποτε εξέλιξη -θετική ή αρνητική- θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση από την τρέχουσα σελίδα.

------------------------------------

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου: Αύριο εγγραφές για την Παρασκευή 13/11

Το άμεσο μέλλον των ελληνικών ιπποδρομιών παραμένει ακόμα άγνωστο, καθώς δεν υπήρξε καμία εξέλιξη με το ζήτημα των υπαλλήλων της ΦΕΕ. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΟΔΙΕ οι σημερινές (Δευτέρα 9/11) εγγραφές μεταφέρονται ...για τεχνικούς λόγους την Τρίτη 10/11 και βάσει κάποιων φημών είναι πιθανό οι υπάλληλοι της ΦΕΕ να άρουν την επίσχεση εργασίας τους, ώστε να γίνει επανέναρξη των ελληνικών αναμετρήσεων την Παρασκευή 13/11. Ολα αυτά όμως είναι θεωρίες και μένει να δούμε τι θα συμβεί αύριο. Ευνόητο είναι πως για οτιδήποτε νεώτερο θα ενημερωθεί άμεσα η τρέχουσα σελίδα.

------------------------------------

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου: Ματαιώθηκε η συγκέντρωση της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου - Αγοράστηκαν συνολικά 39 άλογα, τα 28 εξ αυτών από τον νέο φορέα

Από την Δευτέρα 2/11 ήταν ορατός ο κίνδυνος να μην έχουμε ελληνικές ιπποδρομίες την Παρασκευή 6/11. Υπήρχε βέβαια η μικρή έστω ελπίδα να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν προέκυψε κάτι θετικό και έτσι ματαιώθηκε η προσεχής συγκέντρωση (ο ΟΔΙΕ έχει ήδη αναρτήσει προσωρινό αλλοδαπό πρόγραμμα).

Το χειρότερο από όλα είναι ότι, με τα τωρινά τουλάχιστον δεδομένα, παραμένει άγνωστο το πότε θα διεξαχθούν ξανά ελληνικές αναμετρήσεις. Κι αυτό διότι όσο συνεχίζεται η αδυναμία του ΟΔΙΕ ή ενδεχομένως και η απροθυμία του Δ/ντος Συμβούλου του και κυρίαρχου (μεταξύ και ορισμένων άλλων από την ΦΕΕ) καταστροφέα του ελληνικού ιπποδρόμου Αλ. Ζαχαρή να εκταμιεύσει κάποιο ικανοποιητικό έστω ποσόν για τις οφειλές του προς την ΦΕΕ, οι μόνιμοι υπάλληλοι της, προφανώς όμως και οι τεχνικοί επιτετραμμένοι που αμοίβονται για κάθε ιπποδρομιακή συγκέντρωση, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας τους (ήδη αυτό ισχύει για ένα περίπου τετράμηνο!!).

Και στην στάση τους αυτή κανένας ασφαλώς δεν μπορεί να εναντιωθεί, πολύ περισσότερο μάλιστα αν συνεκτιμήσει πως όλοι οι αντίστοιχοι -μόνιμοι τουλάχιστον- υπάλληλοι του ΟΔΙΕ πληρώνονται μέχρι στιγμής κανονικά!! Ταυτόχρονα όμως δικαιούται ο οποιοσδήποτε να διερωτηθεί: 'Ολο αυτό το διάστημα έκανε κάτι κυρίως το ΔΣ της ΦΕΕ, αλλά και κάποιο από τα μέλη της που τώρα επιζητούν την εξουσία, για να διευθετηθεί το οικονομικό αυτό πρόβλημα, που το έβλεπαν σταδιακά να μεγενθύνεται(?) Κατήγγειλε άραγε κάποιος στο αρμόδιο υπουργείο και γενικά στην κυβέρνηση την αφερεγγυότητα του Ζαχαρή και του ΟΔΙΕ(?) Φοβούμεθα πως όχι!!! Γιατί αν είχε γίνει μια τέτοια ενέργεια, την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη και αυτονόητη, με δεδομένο ότι οι οφειλές προς την ΦΕΕ είναι όλες κι όλες της τάξης περίπου των 70 έως 80 χιλιάδων ευρώ, μας είναι αδιανόητο να πιστέψουμε πως αφέθηκαν τα πράγματα να οδηγηθούν στην επίσχεση εργασίας και στην προσωρινή (θέλουμε να ελπίζουμε μόνο για μια εβδομάδα) διακοπή των ιπποδρομιών!!

Κι αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο νέος φορέας (Ιπποδρομίες Α.Ε.) προέβη σε αγορά 28 αλόγων από την δημοπρασία της Tattersalls (ακόμα 11 αγοράσθηκαν από ορισμένους άλλους ιδιοκτήτες) και την στιγμή που η αποστολή του, όπως πληροφορηθήκαμε, βρίσκεται σήμερα στο Doncaster, με στόχο πιθανότατα να αγοράσουν κι άλλους δρόμωνες στο εκεί διήμερο δημοπρασιών. [Σημ.: Σε επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας αγοράστηκαν οκτώ ακόμα ίπποι, των οποίων τα στοιχεία παρατίθονται στον κάτωθι πίνακα].

Οι πρώτες αυτές επίσημες κινήσεις του νέου φορέα ασφαλώς μπορεί επί του παρόντος να μην επαρκούν για την αλλαγή του κλίματος στον χώρο μας, αλλά κρίνονται έως και ιδιαίτερα ελπιδοφόρες με την εύλογη προσδοκία ότι θα συνεχισθούν. Κι αυτό γιατί αρχίζουν πλέον να συμβολίζουν το ενδιαφέρον του για το ελληνικό προϊόν, το μόνο που μπορεί, μαζί φυσικά με άλλες ενέργειες, να προσελκύσει νέους φιλίππους. Δεν είναι γνωστοί ακόμα ο τρόπος και οι όροι που τα άλογα αυτά θα διατεθούν, αλλά πιστεύουμε ότι από την προσεχή εβδομάδα, με την επιστροφή των στελεχών του νέου φορέα, θα γίνουν επιτέλους οι εναγωνίως αναμενόμενες ανακοινώσεις για τους ευρύτερους σχεδιασμούς του.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗΣ TATTERSALLS

ONOMA ΦΥΛΛΟ ΧΡΩΜΑ ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΝΙΚΕΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ
                 
November (IRE) φ ορφνό 2013 0 Kodiac (GB) Pale Light (USA) 4500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Marktime (GB) φ ορφνό 2013 - Royal Applause (GB) Nice Time (IRE) 800 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Cover Charge (GB) αρ ξανθό 2013 0 Kheleyf (USA) Perfect Cover (IRE) 2000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Wren Castle (IRE) αρ ορφνό 2012 0 Acclamation (GB) Dixie Eyes Blazing (USA) 3000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Hightime Hero (GB) εκτ ορφνό 2012 0 Pivotal (GB) Hightime Heroine (IRE) 3500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Anadarko (GB) αρ ορφνό 2012 0 Oasis Dream (GB) Nebraska Tornado (USA) 7000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Mystic And Artist (GB) φ ορφνό 2012 1 Excellent Art (GB) Mystical Spirit (IRE) 4000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Dippinganddiving (IRE) φ ξανθό 2012 1 Captain Rio (GB) Arabis (GB) 1800 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Tarragon (GB) εκτ ορφνό 2012 0 Compton Place (GB) Hennalaine (IRE) 1800 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Way Ahead (GB) αρ ορφνό 2013 0 Kyllachy (GB) On Her Way (GB) 3000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Cisco Boy (GB) εκτ ορφνό 2012 1 Paco Boy (IRE) Miss Wells (IRE) 4500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Harryana's Secret (GB) φ ξανθό 2013 0 Sakhee's Secret (GB) Harryana To (GB) 1500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Denton Dawn (IRE) φ ορφνό 2012 0 Fast Company (IRE) Rectify (IRE) 800 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Khee Society (GB) εκτ ορφνό 2011 1 Sakhee (USA) Society Rose (GB) 800 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Balqees (IRE) φ ορφνό 2013 0 Bushranger (IRE) Alexander Confranc (IRE) 1800 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Akhtaam (IRE) εκτ ορφνό 2013 - Haatef (USA) Aadaat (USA) 2500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Grizzly Bear (GB) εκτ ορφνό 2013 0 Kodiac (GB) Pearl Magic (USA) 3500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Doppler Effect (GB) εκτ ξανθό 2012 0 Monsieur Bond (IRE) Scarlet Oak (GB) 5000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Vestavian (IRE) αρ ορφνό 2013 0 Arcano (IRE) Vestavia (IRE) 5700 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Laura B (GB) φ ορφνό 2012 0 Acclamation (GB) New Design (IRE) 3000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ εκτ ξανθό 2012 - Lope de Vega (IRE) Hold Off (IRE) 4500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Custodial (IRE) φ ορφνό 2013 0 Lawman (FR) Chervil (GB) 5000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Fabulous Darling (GB) φ ξανθό 2013 0 Dutch Art (GB) Fabuleux Cherie (GB) 2500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Patriot Game (GB) αρ ορφνό 2013 - Makfi (GB) Present Danger (GB) 2000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ αρ ορφνό 2013 - Bushranger (IRE) Cosenza (GB) 1500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Sojourna (GB) φ ορφνό 2013 0 Equiano (FR) Sceilin (IRE) 1000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Chief Entertainer (IRE) αρ ξανθό 2013 0 Captain Rio (GB) Grand Minstrel (IRE) 4500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Refaal (USA) εκτ ορφνό 2013 - Henrythenavigator (USA) Tiny Decision (USA) 3500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Market Share (GB) εκτ ορφνό 2010 2 Zamindar (USA) Winter Solstice (GB) 5500 Μ. Κουτσομύτης
Mesmerism (USA) αρ ορφνό 2012 0 Dubawi (IRE) Bedazzle (USA) 6000 Μ. Κουτσομύτης
Dromcus (GB) αρ ορφνό 2012 0 Teofilo (IRE) Storming Sioux (GB) 1000 Π. Θεολόγου
Mooring Mast (USA) αρ φαιό 2012 0 Mizzen Mast (USA) Arboreta (USA) 3000 Χ. Σταύρου
Shepherd's Bush (USA) αρ ξανθό 2013 0 Shamardal (USA) Infinite Spirit (USA) 3000 Π. Θεολόγου
Golden Alibi (GB) αρ ξανθό 2012 - Aqlaam (GB) Kunda (IRE) 2500 Π. Θεολόγου
Blame Love (USA) αρ ορφνό 2012 0 Blame (USA) Twisted Tale (USA) 800 Π. Θεολόγου
Crusading (USA) αρ ορφνό 2012 0 Street Cry (IRE) Danelagh (AUS) 1000 Χ. Σταύρου
Almared (GB) αρ ορφνό 2012 0 Makfi (GB) Starstone (GB) 800 Χ. Σταύρου
Seamus The Paver (IRE) εκτ ξανθό 2012 0 Fast Company (IRE) Bent Al Fala (IRE) 800 Π. Θεολόγου
Have A Think (IRE) εκτ ορφνό 2013 - Iffraaj (GB) Pure Incentive (USA) 800 Χ. Χαραλάμπους

ΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΓΟΡΕΣ ΑΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ

Poppypiccolina (GB) φ ορφνό 2013 0 Piccolo (GB) Popocatepeti (FR) 3200 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Ground Dependent (IRE) αρ ξανθό 2013 0 Art Connoisseur (IRE) Ipanema Beach (GB) 1200 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
The Fullwell End (GB) εκτ ορφνό 2012 0 Amadeus Wolf (GB) Green Silk (IRE) 1000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Joey Black (GB) εκτ ορφνό 2012 0 Kheleyf (USA) Black Moma (IRE) 4000 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Glebe Spirit (IRE) αρ ορφνό 2011 1 Invincible Spirit (IRE) Starry Messenger (GB) 800 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Don't Tell Her (IRE) φ ορφνό 2013 0 Tagula (IRE) Annouska (IRE) 1200 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Varrane (IRE) εκτ ορφνό 2013 0 Baltic King (USA) Angel Stevens (IRE) 3500 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ
Retro Lady (IRE) φ ορφνό 2013 - Elnadim (USA) Retrato (USA) 800 ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ

------------------------------------

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου: Στον "αέρα" η συγκέντρωση της προσεχούς Παρασκευής 6 Νοεμβρίου

Στον πολύπαθο χώρο μας έρχονται δυστυχώς να προστεθούν κι άλλου είδους προβλήματα. Συγκεκριμένα, κατά την σημερινή (Δευτέρα 2/11) διαδικασία εγγραφών δεν παραβρέθηκαν οι υπάλληλοι της Φιλίππου Ενώσεως, οι οποίοι συμπληρώνουν πλέον 4 μήνες χωρίς να έχουν πληρωθεί. Ευνόητο είναι λοιπόν ότι δεν "έκλεισαν" οι ιπποδρομίες για την προσεχή συγκέντρωση της Παρασκευής 6/11, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στον "αέρα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνος τρόπος για να εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι ο ΟΔΙΕ να διευθετήσει -έστω και εν μέρει- τις οφειλές του, αλλά το αν και κατά πόσον θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι φυσικά άγνωστο. Αν ληφθεί παράλληλα υπόψη ότι η διοίκηση του Οργανισμού έχει τοποθετηθεί πως της είναι εξαιρετικά δύσκολο -εξαιτίας των αυξημένων λειτουργικών εξόδων τους- να διεξαγάγει ελληνικές συγκεντρώσεις, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η εν λόγω αγωνιστική ημέρα είναι πιθανό να ματαιωθεί.

Επί του παρόντος λοιπόν, διαφαίνεται πως δεν θα διεξαχθούν ελληνικές ιπποδρομίες την Παρασκευή 6/11, αλλά ασφαλώς υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα τις προσεχείς ημέρες και με επαναληπτική διαδικασία να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ευνόητο είναι ότι σε περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε νεώτερη εξέλιξη, θα ενημερωθεί άμεσα η τρέχουσα σελίδα.

------------------------------------

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου: Υπερψηφίστηκε η ιδιωτικοποίηση και ξεκινά η νέα υπό τον ΟΠΑΠ εποχή για τον ελληνικό ιππόδρομο

 Οι προβλέψεις, με βάση και τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αυτή την φορά δεν διαψεύσθηκαν και ολοκληρώθηκε επιτέλους η ιδιωτικοποίηση του ιπποδρόμου. Από την Δευτέρα εισήχθη στην ειδική οικονομική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο που περιείχε την σύμβαση παραχώρησης, η οποία συζητήθηκε την Τρίτη και υπερψηφίσθηκε (258 Ναι) το βράδυ της Τετάρτης (21 Οκτωβρίου), ώστε πολύ σύντομα ξεκινά μια νέα –υπό τον ΟΠΑΠ πλέον– εποχή για τον ελληνικό ιππόδρομο. Το ότι κατέστη δυνατό να είναι ακόμα ανοιχτός, με μια πολιτεία εξοργιστικά αδιάφορη και με τους διοικούντες του να έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε φοβερά έως και εγκληματικά λάθη και παραλείψεις, που συνετέλεσαν στο να ελαχιστοποιηθεί σε απίστευτα επίπεδα το ζωϊκό του δυναμικό, μπορεί ομολογουμένως να χαρακτηρισθεί σαν ένα μικρό θαύμα!, που επιτεύχθηκε όχι με κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, αλλά κυρίως ενός μόνο μέρους αυτών που λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια με αξιόπιστο και υπεύθυνο τρόπο, προκειμένου να εξακολουθεί να υπάρχει μια έστω περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν μάζα φιλίππων και να μένει έτσι ακόμα ζωντανή η ελπίδα για το αύριο.

 Ο νέος φορέας παραλαμβάνει τον ιππόδρομο στην τραγικότερη δυνατή στιγμή της ιστορίας του, αλλά οι ενταφιασμένες σίγουρα δυνατότητές του είναι πολύ μεγάλες. Έχοντας δε εμείς προσωπικά ζήσει και την ανάλογη στην δεκαετία του '60 εποχή, που και τότε ήταν σε σχεδόν αρχέγονη μορφή, αλλά γνώρισε στην συνέχεια ένδοξες περιόδους, αισιοδοξούμε και πιστεύουμε ότι ο ΟΠΑΠ, επιδεικνύοντας το ίδιο όπως ο αείμνηστος Ουΐλλιαμ Ρηζ όραμα, μπορεί κάλλιστα σταδιακά να αξιοποιήσει την τεράστια δυναμική του χώρου.

 Περιμένουμε λοιπόν τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις του, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι, πέραν των δεδομένων ήδη προθέσεών του για αντικατάσταση της άμμου και γενικότερα βελτιώσεις τόσο του στίβου, όσο και κατασκευαστικών προβλημάτων που έχει εντοπίσει (θα χρειασθεί ασφαλώς για όλα αυτά ένα μικρό ελπίζουμε διάστημα διακοπής των ιπποδρομιών), θα περιέχουν ουσιαστικά κίνητρα για την επαναφορά απομακρυνθέντων ιδιοκτητών και προσέλκυση νέων, κάτι που θα είναι το πρώτο πολύ μεγάλο ομολογουμένως βήμα για την αναγέννηση του σπορ.

 Την ίδια στιγμή στην Φίλιππο Ένωση έχουν διαμορφωθεί δύο τουλάχιστον διαφορετικά στρατόπεδα (το ένα που εκφράζει την σημερινή υπό τον Γιώργο Βαρδινογιάννη διοίκηση και το άλλο του προβάλλοντος συνεχώς ενστάσεις για διάφορα ζητήματα Γιάννη Μυτιληναίου) και μεταξύ τους έχει ξεκινήσει αντιπαράθεση που φθάνει τα όρια της "σφαγής", για το ποιοί θα διατηρήσουν αύριο την εξουσία. Πληροφορηθήκαμε δε ότι έχει προγραμματισθεί Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη (29/10) το απόγευμα, η οποία αν υποτεθεί ότι δεν προκύψει απαρτία θα γίνει μία εβδομάδα αργότερα. Ελάχιστα όμως μας απασχολεί πλέον το ποιές εξελίξεις θα προκύψουν. Μας αρκεί ότι επιτέλους μετά από τόσα πολλά χρόνια η τύχη του ελληνικού ιπποδρόμου θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την υπεύθυνη πλέον και δυνατή κεφαλή που διαθέτει, τον νέο φορέα (ΟΠΑΠ - Ιπποδρομίες Α.Ε.), ο οποίος έχει την δυνατότητα και την πρόκληση παράλληλα να δημιουργήσει κάτι εξαιρετικά μεγάλο στον ιπποδρομιακό χώρο, που θα ξεπερνά κατά πολύ τα οικονομικά μόνο μεγέθη και θα αγγίζει τα πολιτιστικά ιδεώδη στα οποία έχουν φθάσει οι προηγμένες στην Ευρώπη ιπποδρομιακά χώρες!

------------------------------------

ΠΕΜΠΤΗ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Συναινετικές πλέον τάσεις μεταξύ ΦΕΕ και φορέων για τις γενικές διατάξεις και το πρόγραμμα - Εκτός νέου απροόπτου φαίνεται λοιπόν ότι θα συμπληρωθούν κανονικά οι εγγραφές την προσεχή Δευτέρα 5/10 για την συγκέντρωση της επόμενης Παρασκευής 9/10

Από το πρωϊ ήδη της Τετάρτης 30/9 άρχισαν να επικρατούν συναινετικές τάσεις μεταξύ των φορέων του ιπποδρόμου (ιδιοκτητών - προπονητών) και της ΦΕΕ, αναφορικά με τις αλλαγές γενικών διατάξεων και το προτεινόμενο πρόγραμμα, τις βασικές αιτίες που προκάλεσαν την εντονότατη όξυνση των σχέσεών τους και την κρίση που πρόσφατα επήλθε και είχε σαν αποτέλεσμα την ματαίωση της ελληνικής συγκέντρωσης της Παρασκευής 2/10. Ξεκίνησαν δηλαδή μεταξύ τους συζητήσεις, ώστε να διευθετηθούν σε ένα τουλάχιστον βαθμό οι διαφορές, με αμοιβαίες φυσικά υποχωρήσεις. Διαφαίνεται πως δεν θα υπάρξει άλλη απώλεια και ότι θα συμπληρωθεί κανονικά το ελληνικό πρόγραμμα της επόμενης Παρασκευής 9/10, ενώ ίσως υπάρξει και η πιθανότητα να προκύψει προσεχώς κάποια εμβόλιμη συγκέντρωση σε αναπλήρωση της ματαιωθείσας, εφόσον φυσικά κάτι τέτοιο κριθεί από πλευράς των προπονητών εφικτό.

Είχαμε υποσχεθεί να αναρτήσουμε κάποιο άρθρο για το όλο ζήτημα, αλλά -με την διαφαινόμενη πλέον σαν μάλλον οριστική ομαλοποίησή του- κρίνουμε πως θα ήταν καλύτερα να το αποφύγουμε, για να μην υπάρξει και κίνδυνος επαναφόρτισης του κλίματος. Η περίοδος άλλωστε είναι τόσο κρίσιμη, καθώς κατά την εκτίμηση των περισσοτέρων αναμένεται η πολύ σύντομη μάλιστα επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης στον ΟΠΑΠ. Είναι σχεδόν σίγουρο άλλωστε πως αν διαψευσθούν και αυτή την φορά οι ελπίδες όλων μας ότι θα αναλάβει γρήγορα την διαχείριση ο νέος φορέας, πολύ δύσκολα πλέον θα μπορέσουν έστω και υπό την σημερινή υποτυπώδη μορφή τους να συνεχισθούν οι ελληνικές ιπποδρομίες. Δεν θα υπάρχει άλλωστε κανένα απολύτως κίνητρο για όσους πραγματικά τις στηρίζουν, πέραν βεβαίως όλων εκείνων που με εντελώς λαμογιάρικο τρόπο λειτουργούν, συμβάλλοντας στην αναξιόπιστη πληροφόρηση και όχι μόνο των φιλίππων! Εχει δε αξία επιπλέον να αναφερθεί ότι -σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες- ο ΟΠΑΠ έχει ήδη εδώ και μερικές ημέρες προσλάβει Αυστραλό τεχνικό, με πλήρεις γνώσεις εφ' όλης της ιπποδρομιακής ύλης, συμπεριλαβανομένου φυσικά και του χάντικαπ και αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας πως με τις δικές του κατά κύριο λόγο εισηγήσεις θα διαμορφωθεί προσεχώς, από την στιγμή δηλαδή που θα αναλάβει ο ΟΠΑΠ, το προτεινόμενο πρόγραμμα των ιπποδρομιών.

Περιοριζόμαστε λοιπόν να αναφέρουμε πιο κάτω το σύνολο των αλλαγών στις γενικές διατάξεις και επιφυλασσόμαστε για κάποιο σχόλιο στην έντυπη πλέον μορφή του περιοδικού με την γρήγορη επανεκκίνηση των ελληνικών ιπποδρομιών.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος, είναι η 1η Οκτωβρίου 2015, και οι αλλαγές στα βάρη των κλάσεων είναι η 01.01.2016.

ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΒΑΡΩΝ ΚΑΤΑ ΗΛΙΚΙΑ ΒΗ

(ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΙΠΠΩΝ)

Κάθε ίππος που συμμετέχει σε ιπποδρομία ΒΗ και έχει επιτύχει νίκη σε ιπποδρομία ΒΗ ένα χρόνο πριν την διεξαγωγή της νέας ιπποδρομίας ΒΗ, ακόμη και αν είναι κύρια ιπποδρομία, επιβαρύνεται όπως παρακάτω στην προσεχή συμμετοχή του:

- Μία νίκη συν 3 κιλά

- Δύο νίκες συν 6 κιλά ( 3 + 3 )

- Τρείς νίκες συν 9 κιλά ( 3 + 3 + 3 )

Δεν επιβαρύνεται επιπλέον αν έχει επιτύχει περισσότερες των τριών νικών ΒΗ το τελευταίο έτος.

Επίσης δεν επιβαρύνεται στις κύριες ιπποδρομίες αν το τελευταίο έτος πριν την ιπποδρομία έχει επιτύχει νίκη σε κοινή ιπποδρομία ΒΗ.

Στις παραπάνω ιπποδρομίες ΒΗ ορίζεται ανώτατο βάρος 60 κιλά. Όπου συμμετέχουν ίπποι 3 ετών ή ίπποι που έχουν 3 νίκες και άνω σε ιπποδρομίες ΒΗ το ανώτατο βάρος θα ανέρχεται στα 63 κιλά .

ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΒΗΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ

Οι ιπποδρομίες ΒΗΕ εκτός των Κύριων Ιπποδρομιών χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

3+ΒΗΕ (0-15), 3+ΒΗΕ (15,5-30,5), 3+ΒΗΕ Φ (0-15), 6+ΒΗΕ (0-15), 6+ΒΗΕ (15,5-30,5), 6+ΒΗΕ Φ (0-15)

Στις ιπποδρομίες ΒΗΕ για ίππους 0-15 και όπου συμμετέχουν φοράδες το κατώτερο όριο συμμετοχής είναι -1,5

Δικαίωμα συμμετοχής στις ιπποδρομίες αυτές έχουν οι εξής ίπποι:

- 3 ετών νικητές τουλάχιστον μίας ιπποδρομίας

- 4 ετών από Ε κλάση και πάνω ή νικητές 2 ιπποδρομιών ενθάρρυνσης ή νικητές κύριας ιπποδρομίας

- 5 ετών από Ε κλάση και πάνω

- 6 ετών και άνω από Δ κλάση και πάνω

Στις ιπποδρομίες 3+ΒΗΕ και 3 +ΒΗΕ φ δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ίπποι 3 ετών – 4 ετών – 5 ετών και 6 ετών.

Στις ιπποδρομίες 6+ΒΗΕ και 6+ΒΗΕ φ δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ίπποι 6 ετών και άνω.

Στις ιπποδρομίες ΒΗΕ (0-15) και ΒΗΕ (15,5-30,5) θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι ίπποι που τα κιλά τους θα καθορίζονται μετά την αφαίρεση της χάρης που δικαιούνται λόγο υπερηλικίας (2 κιλά για κάθε έτος υπερηλικίας για ίππους 4 ετών και άνω). Αυτή δε η χάρη των 5ετών έναντι των 4ετών θα εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου και μετά κάθε έτους.

Στις ιπποδρομίες 3+ ΒΗΕ (0-15), 3+ ΒΗΕ Φ (0-15) καθώς και 6+ ΒΗΕ (0-15) και 6+ ΒΗΕ φ (0-15) έχουν δικαίωμα εγγραφής και οι ίπποι που μετά την αφαίρεση των κιλών λόγο υπερηλικίας έχουν και κάτω από 0 κιλά (-2 , -4 κλπ).

Αυτοί όμως οι ίπποι αν συμμετέχοντας στην ιπποδρομία ανεβάζουν τους άλλους ίππους πάνω από το όριο των κιλών της κατηγορίας (63 κιλά) τότε θα συμμετέχουν με κάτω από 48 κιλά έως 40 (40 – 48)

Στις ΒΗΕ ιπποδρομίες ανώτατο βάρος ορίζεται τα 63 κιλά.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΛΑΣΕΙΣ

Για την καλύτερη αξιοποίηση του ιππικού δυναμικού προτείνουμε την μείωση των ορίων των κλάσεων ως κάτωθι:

- ΣΤ κλάση όσοι φέρουν βάρη στον γενικό ισοζυγισμό μέχρι 30 κιλά

- Ε κλάση όσοι φέρουν βάρη στον γενικό ισοζυγισμό από 30,5 κιλά εως 38 κιλά

- Δ κλάση όσοι φέρουν βάρη στον γενικό ισοζυγισμό από 38,5 κιλά εως 48 κιλά

- Γ κλάση όσοι φέρουν βάρη στον γενικό ισοζυγισμό από 48,5 κιλά εως 60 κιλά

- Β κλάση όσοι φέρουν βάρη στον γενικό ισοζυγισμό από 60,5 κιλά εως 70 κιλά

- Α κλάση όσοι φέρουν βάρη στον γενικό ισοζυγισμό από 70,5 κιλά και άνω.

Η αλλαγή της κλάσης θα γίνεται μόνο με νίκη και όχι με πλασέ.

ΧΑΡΗ ΚΙΛΩΝ ΣΤΙΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΙΕΕ

Στις ιπποδρομίες ΙΕΕ για ίππους 4 ετών και άνω θα δίνεται χάρη 2 κιλών για κάθε έτος υπερηλικίας όπως εφαρμόζεται και στις ιπποδρομίες ΒΗΕ έτσι ώστε οι ίπποι να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί μεταξύ τους.

------------------------------------

Aκρως οριακή πλέον η ιπποδρομιακή κατάσταση! Υπερεπιβεβλημένη η συνένωση όλων των υγιών δυνάμεων και η έντονη ενεργοποίηση του προέδρου της ΦΕΕ για την διάσωση-συνέχιση των ελληνικών ιπποδρομιών

• Για 50 ημέρες (από τις 8 Ιουλίου) έμεινε κλειστός ο ελληνικός ιππόδρομος, καθώς ξεκίνησε η εκκαθάριση του ΟΔΙΕ, με την ολοκλήρωση της οποίας θεωρείτο τότε βέβαιο πως θα είχε επικυρωθεί και η συμφωνία παραχώρησης, που από τον Ιούνιο ήδη είχε προωθηθεί στην Βουλή, ώστε να αναλάμβανε την διαχείριση των ιπποδρομιών από 1η Σεπτεμβρίου ο νέος φορέας (ΟΠΑΠ). Και παρότι όλοι σε αυτή την χώρα μιλούν για ανασυγκρότηση και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, που προϋποθέτει φυσικά και την αξιοποίηση του κάθε παραγωγικού χώρου όπως είναι και ο ελληνικός ιππόδρομος, εν τούτοις έγινε το απίθανο και πλέον εφιαλτικό για τον χώρο μας σενάριο. Η σύμβαση ακόμα δεν έχει επικυρωθεί, δόθηκαν τρεις παρατάσεις μέχρι και 29 Σεπτεμβρίου για συνέχιση της θητείας του ΟΔΙΕ και με τις θολές λόγω επερχόμενων εκλογών πολιτικές εξελίξεις υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να εξαντλήσουμε ίσως και τον χρόνο, χωρίς να έλθει η αίσια έκβαση για τις ελληνικές ιπποδρομίες, που όλοι επιθυμούσαμε και περιμένουμε. Και στο μεγαλύτερο απ' αυτό το διάστημα συνεχιζόταν ο (πενιχρός φυσικά) στοιχηματισμός μόνο στις αλλοδαπές ιπποδρομίες, επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση πλέον που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους, ότι πέραν του υπό τον Ζαχαρή ΟΔΙΕ υπάρχουν και αρκετές άλλες υπόγειες δυνάμεις, που επιδιώκουν τον αφανισμό του ελληνικού προϊόντος!

• Προ αυτής της εφιαλτικής εξέλιξης η ΕΙΔΙΕ και η Ένωση Προπονητών αντέδρασαν έντονα και κατάφεραν χάρις και στην δυναμική παρέμβαση του προέδρου της ΦΕΕ να επιτύχουν –μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε στις 4 Αυγούστου στο ΤΑΙΠΕΔ– την επανεκκίνηση από αύριο Παρασκευή 28 Αυγούστου των ελληνικών ιπποδρομιών. Όμως τα προβλήματα με την απομάκρυνση (οριστική ή και προσωρινή) πολλών ακόμα ίππων τα προβλήματα έχουν αυξηθεί σε ακόμα πιο οριακό σημείο, ώστε κατ' ανάγκην οδηγούμεθα σε μία μόνο ελληνική συγκέντρωση την εβδομάδα, με τον στοιχηματισμό πλέον για οικονομικούς λόγους να γίνεται –σύμφωνα και με σημερινή ανακοίνωση του ΟΔΙΕ– μόνο στα πρακτορεία.

• Το χειρότερο όμως είναι ότι το κλείσιμο της Βουλής, που δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει, παρατείνει και θέτει ακόμα και σε κίνδυνο την αναμενόμενη επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πληροφορηθήκαμε ότι έντονες ενστάσεις για το περιεχόμενό της εξέφρασε μόλις τις τελευταίες ημέρες ο ιδιοκτήτης - ιπποπαραγωγός και μέλος της ΦΕΕ Γιάννης Μυτιληναίος, ζητώντας με e-mail που έστειλε σε όλα τα μέλη της, την σύγκλιση γενικής συνέλευσης για να συζητηθεί η αλλαγή σε κάποιους από τους όρους της!

• Σε καμμία περίπτωση δεν θέλουμε αυτή την στιγμή να αναμοχλεύσουμε το παρελθόν, αλλά μας είναι αδύνατο να αντιληφθούμε γιατί αυτές οι ενστάσεις τίθενται τώρα που τα πράγματα είναι τόσο κρίσιμα, ενώ το περιεχόμενο της σύμβασης ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό και κυρίως ότι η προοπτική της αλλαγής της μπορεί να τινάξει –όπως δηλώνουν οι πιο ενημερωμένοι– εντελώς στον αέρα την όλη υπόθεση της παραχώρησης! Ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να επιδιωχθούν οι όποιες αλλαγές θεωρεί ότι είναι προς όφελος των ελληνικών ιπποδρομιών στην τελική στην Βουλή συζήτηση για την επικύρωσή της.

• Υπάρχουν και άλλα βεβαίως σοβαρά προβλήματα οικονομικής κυρίως φύσεως που αφορούν στους επαγγελματίες όπως αυτά των αναβατών, που ήταν έτοιμοι λόγω μη καταβολής αμοιβών τους για απεργία, αλλά προέκυψαν κάποιες προσωρινές έστω θετικές διευθετήσεις και έτσι έστω και με πέντε κούρσες θα γίνει αύριο η επανεκκίνηση των ελληνικών ιπποδρομιών, διατηρώντας βέβαια και την ελπίδα να αυξηθούν κάπως στο επόμενο διάστημα οι εγγραφές - συμμετοχές και να προκύψουν σχετικά έστω πιο ενδιαφέρουσες για τους φιλίππους κούρσες.

• Όμως γίνεται απόλυτα αντιληπτό πως οι κίνδυνοι για τις ελληνικές ιπποδρομίες έχουν φθάσει σε άκρως οριακό πλέον σημείο και ότι για να διασφαλισθεί η όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητική συνέχισή τους, έως ότου επιτέλους (αν δεν υπάρξουν κι άλλες αρνητικές εξελίξεις) αναλάβει ο νέος φορέας, απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η άμεση συνένωση όλων των υγιών δυνάμεων που έχουν απομείνει στον χώρο (γιατί αρκετές αναμφίβολα είναι και εκείνες που επιθυμούν το αντίθετο). Και ακόμα περισσότερο είναι υπερεπιβεβλημένο ο πρόεδρος της ΦΕΕ Γιώργος Βαρδινογιάννης να αναλάβει πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες και με παρεμβάσεις του προς την Πολιτεία και το ΤΑΙΠΕΔ και σε συνεργασία φυσικά με τον ΟΠΑΠ να αποτρέψει τον κίνδυνο να "σκάσει στα χέρια του" (μετά από 10 χρόνια θητείας του) ο επαπειλούμενος αφανισμός των ελληνικών ιπποδρομιών. Μπορεί για πολλά άλλα πράγματα να είμαστε κάθετα αντίθετοι με ενέργειες και με τον τρόπο γενικότερα λειτουργίας της ΦΕΕ, αλλά δεν αμφισβητούμε ότι υπερασπίζεται όπου απαιτείται το δίκαιο της ελληνικής ιπποδρομιακής κοινότητας και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί στην έκκληση που του απευθύνουμε, ώστε όχι μόνο να επιτύχει την διασφάλιση της συνέχισης του σπορ, αλλά και να αναζητήσει, επιλέγοντας μία ομάδα συνεργατών, εναλλακτικές λύσεις (σαν αυτές της πιθανής συνεργασίας με τις κυπριακές αρχές, εφόσον είναι εφικτή) για την τόνωση του στοιχηματικού ενδιαφέροντος των φιλίππων!

------------------------------------

Παρασκευή 21 Αυγούστου: Δυστυχώς μία μόνο ελληνική συγκέντρωση την εβδομάδα, λόγω της περαιτέρω μείωσης του έμψυχου δυναμικού - Διέξοδο στην οριακή αυτή κατάσταση μπορεί να δώσει μια συνεργασία με τις κυπριακές ιπποδρομιακές Αρχές

Μπορεί με την δυναμική αντίδραση των φορέων και την παρέμβαση του Προέδρου της ΦΕΕ να αποφασίσθηκε η επανέναρξη των ελληνικών ιπποδρομιών και μπορεί ακόμα με την επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων από την περασμένη ήδη εβδομάδα να υπάρχουν κάποιες εγγυήσεις ότι θα συμπληρωθεί πράγματι η συγκέντρωση της Παρασκευής 28ης Αυγούστου, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα προβλήματα ως προς την συνέχιση των ελληνικών ιπποδρομιών ίσως γρήγορα αποδειχθούν αξεπέραστα!! Κι αυτό γιατί στο διάστημα της απαράδεκτης (για λόγους που κατεγράφησαν σε προηγούμενες αναφορές μας) διακοπής τους επήλθε περαιτέρω και μάλιστα ουσιαστική μείωση του έμψυχου σε ίππους δυναμικού του ιπποδρόμου μας. Σύμφωνα δε με ανακοινώσεις της ΦΕΕ από τις 16 Ιουλίου μέχρι και σήμερα απομακρύνθηκαν οριστικά οι ίπποι: Μπάξτεντς Τσόϊς, Ράϊτ Γκραντ, Άλντερτον, Κόμπτον Στρητ, Μόμεντ Του Εξίτ, Ιμπέλ, Μάστερ Οφ Σασπένς, Χάντινγκ Λοβ, Σόπινγκ Όασις, Ποπ Μαρ, Γουΐσινγκ Μπριτζ, Φερένικος, Νέβερ Νέβερ Λαντ, Σεκόϊα, Αράμπιαν Μουνλάϊτ, Ρουαγιάλ Βενίνα, Θερβάντες, Ολύμπικ Τζουλ, Ζαντέρ, Στεφανία, Άϊντολς Άϊ, Γουέλς Ρουαγιάλ, ενώ έθανε και ο ίππος Ον Δε Ροκς. Επιπλέον δε μεταφέρθηκαν προσωρινά (χωρίς ακόμα να έχουν επιστρέψει) στο ιπποφορβείο του ιδιοκτήτη τους οι ίπποι Τζούνιπερ, Μις Τζέην, Σάντεϊ Μπελ, Σάρλοτς Γουέμπ, Βέρτικαλ, Κλήαρ Κατ, Μπλακ Μπιούτυ, Στάργωρ (νικητής του φετινού Ντέρμπυ), Γκρηκ Αλάρμ και Έλενα Καρ, όπως επίσης και ο ίππος Αλίνγκι. Έναντι δε των 33 προαναφερομένων, ελάχιστοι μόνο διετείς εισήλθαν, οι οποίοι βέβαια θα καθυστερήσουν να μπουν στις κούρσες.

Αναγκαστικά λοιπόν προ αυτής της κατάστασης οδηγούμεθα (επήλθε συμφωνία Αρχών και φορέων) σε μια μόνο ελληνική συγκέντρωση ανά εβδομάδα, τουλάχιστον μέχρι και την νεώτερη παράταση (29 Σεπτεμβρίου) της θητείας του ΟΔΙΕ. Ελπίδα φυσικά όλων είναι να προκύψουν –έστω μετά τις εκλογές– κάποιες θετικές εξελίξεις, όσον αφορά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης και την ανάληψη της διαχείρισης από τον ΟΠΑΠ, ώστε γρήγορα στην συνέχεια να αλλάξει η άκρως οριακή πλέον αυτή κατάσταση.

Σε αντίθετη όμως περίπτωση, που επέλθει δηλαδή περαιτέρω καθυστέρηση και η αβεβαιότητα συνεχισθεί, θα τεθεί υπό αίρεση και η διεξαγωγή της μιας έστω συγκέντρωσης, που ούτως ή άλλως δεν επαρκεί για να διατηρήσει το ενδιαφέρον ενασχόλησης των ελαχιστοποιημένων εδώ και καιρό φιλίππων!! Την στιγμή δε που θα διεξάγεται καθημερινά στοίχημα σε αλλοδαπές κούρσες, θα επέλθει ολοκληρωτικός πλέον αφελληνισμός των ελληνικών ιπποδρομιών, που σύμφωνα και με την τραγική εμπειρία της τελευταίας πενταετίας απετέλεσε μία από τις βασικότερες αιτίες (πέραν βεβαίως των σοβαρών πράγματι αδυναμιών στην δομή και στην σύνθεση αρκετών εκ των ελληνικών κουρσών) απομάκρυνσης πληθώρας φιλίππων. Η μόνη καθαρή βεβαίως λύση είναι να εισέλθουν πολλά άλογα από το εξωτερικό, αλλά κάτι τέτοιο, όσο τουλάχιστον ο ΟΠΑΠ ακόμα περιμένει την επικύρωση της Σύμβασης, είναι εντελώς αδύνατο να συμβεί. Και γι' αυτό μοναδική διέξοδος, που εμείς προσωπικά μπορούμε να δούμε στο διογκούμενο πλέον πρόβλημα των ελληνικών ιπποδρομιών είναι να επιδιωχθεί και εφόσον είναι εφικτή να πραγματωθεί μια συνεργασία με τις κυπριακές ιπποδρομιακές Αρχές, κάτι που θυμίζουμε ότι ήταν δεδομένο ότι θα συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά κάποιοι φρόντισαν την τελευταία στιγμή να το ανατρέψουν. Στην Κύπρο διεξάγονται ανελλιπώς τουλάχιστον δύο εβδομαδιαίως συγκεντρώσεις, με 10 η καθεμιά πάντα κούρσες και με ικανό (από 8 έως και 12) αριθμό συμμετοχών ίππων, στις οποίες είναι γνωστό ότι ιππεύουν αρκετοί ήδη Έλληνες αναβάτες, ενώ παράλληλα είναι γνωστοί στο ελληνικό κοινό και οι Κύπριοι εκεί συνάδελφοί τους. Το επιπλέον δε σημαντικό είναι ότι διαγωνίζονται όπως εδώ σε έναν ιππόδρομο ανά τακτά διαστήματα και ότι τα πληροφοριακά στοιχεία είναι σχεδόν ανάλογα με τα του ελληνικού Τύπου. Η προοπτική λοιπόν μείξης κάποιων ελληνο-κυπριακών ελληνικών συγκεντρώσεων θεωρούμε ότι θα τόνωνε σταδιακά όλο και περισσότερο το στοιχηματικό ενδιαφέρον και των Ελλήνων φιλίππων. Είμαστε δε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ακόμα και σήμερα δεν είναι και λίγοι οι ιθύνοντες στην κυπριακή ιπποδρομιακή κοινότητα που εκφράζονται θετικά γι' αυτό το εγχείρημα, το οποίο σίγουρα θα λειτουργήσει και υπέρ του ΟΠΑΠ, όποτε αναλάβει την διαχείριση. Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και διαφορές ως προς την γκανιότα ή και την στοιχηματική μίζα, ενώ ίσως προκύψουν και δυσκολίες ως προς το τηλεοπτικό σκέλος της, αλλά κάτω από την κρισιμότητα της άκρως οριακής πλέον ως προς την συνέχιση των ελληνικών ιπποδρομιών κατάστασης πολύ θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι οι διοικήσεις των φορέων του χώρου μας, με την ουσιαστική συνδρομή του προέδρου της ΦΕΕ, όπως ακριβώς συνέβη στην τελευταία σύσκεψη στην οποία αποφασίσθηκε η επανεκκίνηση των ελληνικών ιπποδρομιών, πρέπει και μπορούν να εξαντλήσουν τις πιθανότητες υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος.

------------------------------------

Για να προβληματισθούν όλοι ως προς τις προτεραιότητες του χώρου:

Αναδρομή στο παρελθόν για να θυμηθούμε το πώς προέκυψε τότε η μεγάλη ανάπτυξη των ιπποδρομιών

Πέρασε ήδη ενάμισης μήνας από τότε που υπεγράφη (και λίγο μόνο αργότερα εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο Επικρατείας) η σύμβαση της παραχώρησης της εκμετάλλευσης του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην χώρα μας για 20ετία. Και ενώ (αν βεβαίως δεν προκύψει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο) απομένει ένας μόνο μήνας μέχρι την έναρξη εκκαθάρισης - λύσης του Ο.Δ.Ι.Ε., που συνδέεται ασφαλώς και με την διακοπή των ιπποδρομιών μέχρι την επανεκκίνησή τους από 1ης Σεπτεμβρίου, θολό είναι το τοπίο, όσον αφορά τους ενδεχόμενους σχεδιασμούς και γενικότερα τις προθέσεις του νέου φορέα (ΟΠΑΠ) για το πώς σκέπεται να διαχειρισθεί τις ελληνικές ιπποδρομίες.

Είναι δεδομένο ότι εδώ και κάποιο καιρό γίνονται πολλές συζητήσεις μεταξύ των στελεχών του, τόσο με την Φ.Ε.Ε. και τον Ο.Δ.Ι.Ε., όσο ενδεχομένως και με διοικήσεις άλλων φορέων του χώρου, αλλά το μόνο γνωστό, κι αυτό σύμφωνα με αισιόδοξες πράγματι δηλώσεις που έγιναν την ημέρα της υπογραφής από σχελέχη του ΟΠΑΠ και που θέλουμε να ελπίζουμε ότι πράγματι θα υλοποιηθούν, είναι ότι σκοπεύει να δημιουργήσει πανηγυρικό κλίμα στην επανέναρξη. Όσον αφορά όμως για το αμέσως επόμενο διάστημα, εξακολουθεί να κρατά "κλειστά τα χαρτιά" ως προς τις προθέσεις του και αυτό πιθανότατα θα ισχύει μέχρι να επικυρωθεί και από την Βουλή η σύμβαση παραχώρησης.

Ο χρόνος όμως περνάει και μένει μόνο κάτι περισσότερο από ένα 15νθήμερο μέχρι τις προσεχείς δημοπρασίες, που θα γίνουν στο εξωτερικό στα τέλη του τρέχοντος μηνός και στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Έτσι αρχίζουν ήδη να μειώνονται και οι ελπίδες (μια και δεν υπάρχει κάποιο από πλευράς του ΟΠΑΠ στοιχείο, όσον αφορά είτε εγγυήσεις για τα έπαθλα, είτε τυχόν επιδοτήσεις προς ιδιοκτήτες για αγορά ίππων) για μια άμεση ουσιαστική αύξηση του ζωϊκού δυναμικού, χωρίς την οποία θα είναι με τις σημερινές συνθήκες αδύνατο να έχουμε στο επόμενο διάστημα ανταγωνιστικότερες και ελκυστικότερες για τους φιλίππους ιπποδρομίες. Και εύλογα βέβαια μεγιστοποιούνται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί, για το πώς οι περισσότεροι τουλάχιστον από τους εμπλεκόμενους στον χώρο, εφόσον στερηθούν και της αισιόδοξης ελπίδας για κάτι γρήγορα καλύτερο, θα αντέξουν την επί ενάμιση μήνα διακοπή των ιπποδρομιών!

Με βάση δε όλα αυτά και επειδή είναι αστείο σ' ένα τεραστίου μεγέθους στοιχηματικό οργανισμό σαν τον ΟΠΑΠ να του πει κανείς τί θα πρέπει να κάνει, κρίνουμε σκόπιμο σήμερα αντί σχολίου και προτάσεων να προβούμε σε μια καθαρά αφηγηματικού χαρακτήρα αναδρομή στο πώς κυριολεκτικά από το μηδέν δημιουργήθηκαν σταδιακά οι προϋποθέσεις της απίστευτα εντυπωσιακής ανάπτυξης τότε των ελληνικών ιπποδρομιών, όπως ακριβώς την έχουμε βιώσει.

Χάρις στο μεγάλο ιπποδρομιακό όραμα του Ουΐλλιαμ Ρηζ, οι ελληνικές ιπποδρομίες –κυριολεκτικά από τις στάχτες των πολέμων που είχαν προηγηθεί– άρχισαν με φοβερά υποτυπώδη τρόπο φυσικά να ξαναλειτουργούν το 1951. Οι δικές μας προσωπικές πρώτες εμπειρίες (αν και το περιοδικό μας εκδίδετο ήδη από το 1953) ξεκινούν από τα μέσα της δεκαετίας του '60. Απειροελάχιστο τότε το ζωϊκό δυναμικό, εξασφάλιζε πολύ λίγες μόνο κούρσες μια φορά την εβδομάδα, με μία - δυο μάλιστα απ' αυτές να αφορούν σε στρατιωτικούς ίππους. Παρά ταύτα ο Φαληρικός ιππόδρομος είχε μια ιδιαίτερα γραφική ομορφιά και κυρίως απέπνεε υψηλή ποιότητα, με το καθαρά αγγλοσαξωνικό μοντέλο που είχε επιβάλει ο ιδρυτής του και με το μεγάλο κύρος όχι μόνο των ελάχιστων έστω ιδιοκτητών, αλλά και της πλειοψηφίας των εμπλεκόμενων επαγγελματιών. Πολύ περιορισμένος φυσικά ήταν και ο αριθμός των φιλίππων, αλλά ανάμεσά τους έβλεπε κανείς πολλά διαπρεπή πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας και ειδικότερα θα λέγαμε του καλλιτεχνικού κόσμου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, για να διατηρείται αμείωτη αυτή η ποιότητα του χώρου, για να είναι κανείς θαμώνας του αθλητικού περιπτέρου (όπου είχε μόνιμη στην γωνία της εισόδου των ίππων προς το πάντοκ θέση ο αείμνηστος θεατράνθρωπος Μάνος Κατράκης, με τον Βασίλη Αυλωνίτη και άλλους να προτιμούν την συνεχή παρουσία τους στο πάντοκ της πρώτης θέσης), χρειαζόταν να πληρώνει τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής χρηματικό εισιτήριο, πέραν της υποχρέωσής του για την πλέον αξιοπρεπή ένδυση και την πιο κόσμια συμπεριφορά. Θα πει κανείς, άλλη εποχή κι άλλη κοινωνία. Και θα έχει ασφαλώς δίκιο, αλλά ακόμα κι έτσι οι συγκρίσεις με το αλαλούμ που γινόταν πολύ-πολύ αργότερα και το τί συμβαίνει σήμερα απέχουν παρασάγγας.

Ο ελληνικός ιππόδρομος τότε λειτουργούσε με 18 έως 20 το πολύ άτομα, αλλά είχε μια υποδειγματική σ' όλους τους τομείς τάξη. Υπήρχε φυσικά χαντικάπερ ισοζυγιστής, που κανείς δεν διανοείτο τουλάχιστον για πολλά χρόνια (γιατί πολύ αργότερα αυτό συνέβη με έντονο μάλιστα τρόπο) να αμφισβητήσει την κρίση του. Διεξήγοντο δε όλες οι κούρσες που προγραμματίζονταν, ανεξαρτήτως του αριθμού ίππων που ενεγράφοντο και συμμετείχαν, με αποτέλεσμα έτσι σαφώς να υπάρχει ένα αίσθημα δίκαιας αντιμετώπισης ιδιοκτητών και ίππων. Αρκετοί από εσάς σίγουρα θα έχετε προλάβει όχι μόνο τις κόντρες των περίφημων Πάοκ και Αθήνιαν Πρινς, αλλά και πολλά χρόνια πιο πριν των Μπάλατον, Αξιού κλπ. Όμως από εκείνα τα χρόνια είχαμε τις φοβερές μονομαχίες δύο ίππων, των Σπετσιώτη και Γαλαξία, που πολύ γρήγορα σαν διετείς ξεχώρισαν αισθητά από τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους και σαν ένα σχεδόν άλογο πάλευαν οι δυο τους σ' όλες ανεξαιρέτως τις αποστάσεις από 1000 μέχρι 2400 μ.!

Φυσικά και το στοίχημα ήταν επίσης ελάχιστο (καθώς μάλιστα τα πληροφοριακά στοιχεία του Τύπου περιορίζονταν στην παράθεση ιπποδρομιακών αποτελεσμάτων, σε κάποιο σχόλιο και απλώς σε προβλέψεις), αλλά για την "Ελληνική Εταιρεία Ιπποδρομιών", που είχε την διαχείριση και εκμετάλλευσή του, προείχε πάνω απ' όλα η διατήρηση των υψηλών ποιοτικών στάνταρ του χώρου, με τον διευθύνοντα ωστόσο αείμνηστο Ουΐλλιαμ Ρηζ να κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για βελτιώσεις, στα πλαίσια των εξαιρετικά περιορισμένων δυνατοτήτων που είχε. Και χάρις στις προσωπικές σχέσεις ή και φιλίες του, σταδιακά κατάφερε να προσελκύσει Έλληνες και ξένους ιδιοκτήτες του εξωτερικού (ίσως θυμούνται κάποιοι παλαιοί τον μεγάλο Σταύλο του πρίγκηπα Σερίφ Νασέρ Μπεν Γκαμίλ), δίνοντας για κάποια χρόνια μεγαλύτερη κατ' ανάγκην έμφαση στις κούρσες αραβικών ίππων, μια και ήταν λιγοστά τα ελληνικά καθαρόαιμα. Έτσι άρχισαν σιγά - σιγά να γίνονται πιο πλούσιες σε συμμετοχές οι ιπποδρομίες και να υπάρχει –πολύ μικρή πάντως ακόμα– βελτίωση και στα στοιχηματικά δεδομένα.

Το μεγάλο "μπαμ" όμως, με τρόπο και σε έκταση που δεν μπορούσε κανείς όχι να προβλέψει, αλλά ούτε καν να πιθανολογήσει, άρχισε να γίνεται στα τέλη της δεκαετίας του '60. Οφειλόταν σε δύο στοιχεία, που με μικρή μεταξύ τους διαφορά συνέβησαν: Το ένα είναι ότι τα ιπποδρομιακά έντυπα συνεχώς άρχισαν να αναβαθμίζονται και πολύ γρήγορα έφθασαν στο σημείο να δίνουν φοβερά στοιχεία τόσο για τις συγκρίσεις των επιδόσεων, όσο και για την αγωνιστική κατάσταση και φόρμα των ίππων, με βάση φυσικά την διαγωγή τους στις προπονήσεις. Στα πλαίσια δε της παροχής τους, από τότε το περιοδικό μας είχε πλήρως επαγγελματικοποιήσει τους ανθρώπους του χρονομετρικού "τημ", κάτι που ούτε στο ελάχιστο πριν δεν συνέβαινε. Το δεύτερο ήταν η έλευση της χούντας και η απόλυτη αλλαγή του ιπποδρομιακού στάτους. Ανέλαβε καθ' ολοκληρίαν τον ιππόδρομο ο Ασλανίδης, ο οποίος –ανεξαρτήτως της γνώμης του καθενός, στηριγμένες σε πολιτικές/ιδεολογικές βάσεις– είχε επίσης σε τεράστιο βαθμό το όραμα της ανάπτυξης του σπορ. Επέβαλε δε ένα πλαίσιο ελέγχου, που γρήγορα δεν επέτρεπε ούτε καν την σκέψη στον οποιονδήποτε για κάθε είδους παρανομία ή εκτροπή. Είναι δε χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του ενός εκ των δύο τότε κορυφαίων αναβατών, ο οποίος για κάποιο εμφανές "κράτημα" αλόγου αποκλείσθηκε για πάνω από δύο χρόνια και αναγκάσθηκε τότε να κάνει την θητεία του κυριολεκτικά έξω από τα σύνορα, καθώς και ενός άλλου συναδέλφου του (τα ονόματα δεν χρειάζεται νομίζουμε να αναφερθούν), που για αντίστοιχο πάλι λόγο δεν ξανα-ίππευσε, παρότι ήταν τότε στην αιχμή της καριέρας του. Παράλληλα αστυνομεύονταν με υποδειγματικό τρόπο οι Σταύλοι, στους οποίους για να μπει ο υπεύθυνος ιπποκόμος έπρεπε πρώτα να χρησιμοποιήσει το ένα από τα δύο κλειδιά ο αστυνομικός. Και με τέτοιες καταστάσεις για χρόνια πολλά έβλεπε ο φίλιππος κόσμος τους ίππους να διαγωνίζονται, ανεξαρτήτως ομίλων, σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, με τους παίκτες έτσι (κυρίως δε όσους είχαν έφεση στην παρατηρητικότητα και στο να "βλέπουν κούρσες", παράλληλα δε να συγκρίνουν όσο ήταν δυνατόν καλύτερα δοκιμές και επιδόσεις) να αντιλαμβάνονται ότι έχουν πράγματι την ικανότητα να τις μετρήσουν σωστά και να προβαίνουν σε όσο το δυνατόν (πάντα βέβαια υπάρχει και ο παράγοντας της εύνοιας ή τύχης) πιο σωστές επιλογές.

Κι έτσι σε μια εποχή βέβαια, που δεν υπήρχε πλην του Προ-πο κάποιο άλλο ανταγωνιστικό στοίχημα, έβλεπες κυριολεκτικά σε κάθε νέα ιπποδρομιακή συγκέντρωση όλο και νέα πρόσωπα, ειδικότερα δε φοιτητές Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, που σε συνδυασμό και με την μεγάλη πράγματι υποστήριξη των τοπικών γύρω από τον Φαληρικό ιππόδρομο κοινωνιών, δημιουργήθηκε μια νέα μεγάλη γενιά φιλίππων. Και η δυναμική της αυτή, παρά τον εκφυλισμό λίγο - πολύ σε όλα τα επίπεδα, που σταδιακά όλο και περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες άρχισε να έρχεται, είχε τις αντοχές να συντηρεί μέχρι πρότινος το ιπποδρομιακό οικοδόμημα, ο μεγάλος μαρασμός του οποίου συντελέσθηκε σταδιακά την τελευταία πενταετία, για λόγους (σχετιζόμενους με ενέργειες της Φ.Ε.Ε., του Ο.Δ.Ι.Ε., αλλά και επαγγελματιών που φρόντισαν να επωφεληθούν για το προσωπικό ο καθένας τους συμφέρον) που κατ' επανάληψη και με κάθε τρόπο έχουν αναφερθεί και που είναι ήδη σε όλους γνωστοί.

Αν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να αμφισβητήσουν όλη την πιο πάνω αφήγηση, διαθέτοντας όμως και επιχειρήματα, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις τους και αν χρειασθεί να τους απαντήσουμε. Θεωρούμε όμως ότι είναι η απόλυτη αλήθεια και σ' αυτήν μπορεί κανείς, που έχει στοιχειώδεις έστω ιπποδρομιακές γνώσεις και σωστή φυσικά κρίση, να αντιληφθεί ότι μόνο με την ισχυροποίηση του τρίπτυχου Ιδιοκτήτες - Φίλιπποι - Αξιοπιστία (όχι μόνο ως προς την όσο το δυνατόν πιο σταθερή αγωνιστική απόδοση των ίππων, αλλά ακόμα σε συμπεριφορές, δεοντολογίες κλπ., πλήρους δηλαδή προσαρμογής σε σωστά εφαρμοζόμενους κανόνες) μπορούν να ξαναδημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης των ελληνικών ιπποδρομιών. Με ακόμα μεγαλύτερη θα λέγαμε έμφαση στον πυλώνα της αξιοπιστίας, τον ισχυρότερο κατά την γνώμη μας για την προσέλκυση νέου κόσμου, αλλά και με απαραίτητη επίσης την αύξηση έστω στο μέτρο του εφικτού ιδιοκτητών και ζωϊκού δυναμικού, για να υπάρξουν και ανταγωνιστικότερες - ελκυστικότερες κούρσες.

* * * * * * *

Το πιο πάνω άρθρο, αυτούσιο, είχε δημοσιευθεί πριν ένα και πλέον μήνα σε κάποια έκδοση του "Γκανιάν". Μας ζητήθηκε όμως στην συνέχεια από πολλούς φιλίππους να προχωρήσουμε την αναδρομική αυτή αφήγηση και στα επόμενα μετά το '70 χρόνια, κάτι που δεν είχαμε κάνει, θεωρώντας ότι ήταν λίγο - πολύ γνωστά από αρκετές παλαιότερες αναφορές μας. Σήμερα όμως, με την διακοπή των ιπποδρομιών και εν αναμονή των εξελίξεων, κρίνουμε σκόπιμο –στα πλαίσια αυτής της επιθυμίας που μας εκφράσθηκε– να πούμε ορισμένα πράγματα ακόμα.

Το μεγάλο λοιπόν "μπαμ", όσον αφορά την καθημερινή προσέλκυση όλο και νέων φιλίππων, είχε ήδη γίνει, αλλά τα επόμενα χρόνια –με μια σειρά ενεργειών από τον παντοκράτορα τότε στην χούντα και μοναδικό διευθύνοντα τον ελληνικό ιππόδρομο Ασλανίδη– κυριολεκτικά "απογειώθηκαν" σε απίστευτο βαθμό οι ελληνικές ιπποδρομίες.

Η μεγάλη πλέον δύναμή τους ήταν η απίστευτη αξιοπιστία που είχε εδραιωθεί στους στοιχηματίζοντες και σ' αυτήν βέβαια, πέραν της υποδειγματικά σταθερής αγωνιστικής απόδοσης των ίππων, είχαν συμβάλει και διάφορες άλλες παρεμβάσεις του, όπως π.χ. η δυο φορές σημειωτέον πληρωμή κερδών σε δύο ταυτόχρονα ίππους, που όντας μέσα στον ιππόδρομο διέταξε ο Ασλανίδης, στην σειρά άφιξης των οποίων είχε γίνει λάθος από τους αρμόδιους κριτές, οι οποίοι φυσικά την επόμενη ημέρα είχαν χάσει την δουλειά τους!

Ταυτόχρονα, προκειμένου να αυξηθούν σημαντικά τόσο σε ποσότητα, όσο και ποιότητα, οι ελληνικές ιπποδρομίες, ο προαναφερθείς προέβη τέσσερις τουλάχιστον φορές σε αγορά μεγάλου αριθμού ίππων από το εξωτερικό, τους οποίους δια κλήρωσης διέθεσε στους μέχρι τότε υπάρχοντες και σε νέους παράλληλα ιδιοκτήτες, που με μεγάλη ευχαρίστηση αποκτούσαν αυτή την ιδιότητα και τον τίτλο, βλέποντας φυσικά και την συνεχή άνοδο του τζίρου και των επάθλων. Πάρα πολλά απ' αυτά δε τα εισαχθέντα τότε άλογα διέπρεψαν και αποτέλεσαν ινδάλματα των φιλίππων. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τον περίφημο Αίαντα (και πολλούς άλλους ίππους, όπως π.χ. Ατάμ, Έλμα, Ένυ Τρακ κλπ.), που με την απόσυρσή του από τον στίβο έγινε ο πρώτος και κορυφαίος γενάρχης τού μόλις τα προηγούμενα χρόνια ιδρυθέντος ιπποφορβείου Ανδραβίδας (μαζί δε μ' αυτό δημιουργήθηκαν και πολλά άλλα μικρότερα).

Πέραν δε όλων αυτών, ο Ασλανίδης με προσωπικές του ενέργειες προσείλκυσε και ένα σωρό εφοπλιστές (χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα ονόματα του Φροίξου Δημητρίου, των Σταύλων Ολυμπίκ Καζινό και του πλοιοκτήτη Ι. Θεοδωρακόπουλου). Έτσι πλέον, με την περαιτέρω ποιοτική έκταση που είχε αποκτήσει, το σπορ των ιπποδρομιών αποτελούσε κεντρικό θέμα συζητήσεων ακόμα και στα σημαντικότερα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Σ' αυτό βέβαια είχε συμβάλει τα μέγιστα και η για πολλά χρόνια λειτουργία μέσα στο αθλητικό περίπτερο του Φαληρικού ιπποδρόμου του κοσμικότερου κέντρου διασκέδασης, της περίφημης "Αθηναίας" και συγχρόνως η καθιέρωση των βραδινών σ' όλη την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ιπποδρομιών!

Αξίζει δε εν κατακλείδι να αναφερθεί το εξής, αναφορικά με την απογείωση των ιπποδρομιών: Ενώ μέχρι τότε δεν εμφανίζονταν από πλευράς μέσου στοιχηματικού τζίρου σε κανένα διεθνές στατιστικό στοιχείο, βρέθηκαν προς τα μέσα της δεκαετίας του '70, στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω μόνο από την χώρα του "ανατέλλοντος ηλίου" και των γύρω αυτής και μπροστά όχι μόνο από όλες τις ευρωπαϊκές, αλλά και την Αμερική!! Συνέχιζαν δε να εκπέμπουν τέτοιο βαθμό αξιοπιστίας, ώστε Έλληνες του εξωτερικού με έφεση στο σπορ γίνονταν καθημερινοί θαμώνες για όσο διάστημα έρχονταν στα πάτρια εδάφη κι αυτό γιατί, λόγω φυσικά και της άρτιας παρουσίασης από πλευράς του ειδικού Τύπου όλων εκείνων των πληροφοριακών στοιχείων, που δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ακόμα σε τέτοιο τουλάχιστον βαθμό σε καμμιά άλλη ανεπτυγμένη ιπποδρομιακά χώρα, δήλωναν οι ίδιοι ότι είχαν στον Φαληρικό ιππόδρομο την δυνατότητα να μετρούν έως και απόλυτα τις κούρσες κι αυτό το στοιχείο ήταν (και είναι φυσικά) το κυρίαρχο που ιντριγκάρει τους φιλίππους, καθιστώντας το σπορ πραγματικά σαν τρόπο ζωής τους! Άλλωστε, ανάμεσα σε όλα τα άλλα που κατά κύριο λόγο εξαρτώνται από τον ακρότατο παράγοντα της τύχης και μόνο, οι ιπποδρομίες είναι εκείνες που μπορούν να σου προσφέρουν την πιο ευχάριστη ενασχόληση (και εξέλιξη των ικανοτήτων του καθενός) για πολλές ώρες καθημερινά (σε μελέτη προετοιμασίας των ειδικών στοιχείων, αλλά και σε παρακολούθηση την επομένη των κουρσών) και τον πιο φθηνό ίσως στοιχηματισμό, αρκεί βέβαια ο κάθε παίκτης να έχει και την επιβεβλημένη αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση.

Προσθέσαμε λοιπόν και το τί συνέβη στα χρόνια της δεκαετίας του '70, ικανοποιώντας πιστεύουμε τις επιθυμίες αρκετών φιλίππων. Σταδιακά βέβαια από κάποιο σημείο και μετά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, με την τεράστια όμως κεκτημένη δυναμική που είχε ήδη αποκτήσει ο ελληνικός ιππόδρομος να του επιτρέψει να έχει τα αποθέματα αντοχής, για να ξεπεράσει όχι μόνο τις κάποιες κακές περιόδους που μετά από τρεις περίπου δεκαετίες ακολούθησαν, αλλά κυρίως –έστω στον βαθμό που γνωρίζουμε ήδη– και την πιο "μαύρη" στην ιστορία τους τελευταία πενταετία!

Είθε να στηριχθεί ο σχεδιασμός του νέου φορέα πάνω στο τρίπτυχο "Ιδιοκτησία-Φίλιπποι-Αξιοπιστία", για να ξαναδημιουργηθεί νέα μεγάλη γενιά φιλίππων

Το "μαρτύριο της σταγόνας", μαζί και με την χώρα μας, τέσσερα και πλέον χρόνια τώρα βιώνουν οι ελληνικές ιπποδρομίες. Όσοι δε με κάθε κόστος και πραγματικά (όχι παρασιτικά λειτουργώντας) τις στήριζαν και συνεχίζουν να τις στηρίζουν είχαν ξεπεράσει τα όρια των κάθε φύσεως αντοχών τους. Το "τετέλεσθαι" ήταν σίγουρα προ των πυλών, αλλά η ευχή τους κάτι ουσιαστικά να αλλάξει φαίνεται ότι εισακούσθηκε μετά το Πάσχα, καθώς ολοκληρώθηκε επιτέλους το μεγάλο στόρυ της ιδιωτικοποίησης, που είχε μεταβληθεί σε γιοφύρι της Άρτας.

Πριν λίγο καιρό υπεγράφη ως γνωστόν η σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της ΟΠΑΠ Investments Ltd, η οποία υπό την επωνυμία "Ιπποδρομίες Α.Ε." αναλαμβάνει πλέον την απόλυτη διαχείριση του ελληνικού ιπποδρόμου και εκμετάλλευση των αμοιβαίων ιπποδρομιακών στοιχημάτων στην χώρα μας για μια 20ετία. Και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις - υποσχέσεις του νέου φορέα, που εστιάζονται στην προτεραιότητα ανάπτυξης των ελληνικών ιπποδρομιών, ψυχολογικά τουλάχιστον αρχίζει να ξαναγεννιέται η ελπίδα και η αισιοδοξία για το μέλλον.

Δεν είναι δα και λίγο πράγμα, μετά από τόσα χρόνια καταχνιάς, να ακούει κανείς ότι η νέα εποχή των ελληνικών ιπποδρομιών θα ξεκινήσει με φιέστα - πρεμιέρα την 1η Σεπτεμβρίου, όπως υποσχέθηκαν στους φορείς του χώρου μας τα στελέχη του νέου φορέα. Μια φράση που για τους ελάχιστους ίσως εναπομείναντες πολύ παλαιότερους θυμίζει κάτι έστω από το ένδοξο ξεκίνημά τους το 1925, που αποτέλεσε το μεγάλο γεγονός εκείνης της χρονιάς, με τον Φαληρικό ιππόδρομο να κατακλύζεται από 70.000 ανθρώπους, κυριολεκτικά τον έναν πάνω στον άλλο, απλά για να "πάρουν γεύση" του τί εστί ιπποδρομίες, παρότι αυτές ήταν στην πλέον αρχέγονη τότε μορφή τους! Η σύγκριση μπορεί να φαντάζει αυτή την στιγμή εντελώς ουτοπική, με δεδομένη την κατάντια στην οποία έφεραν με σειρά εγκληματικών λαθών τον χώρο μας οι διοικήσεις των ιπποδρομιακών αρχών, μη εξαιρουμένης φυσικά και της αδιαφορίας της πολιτείας, αλλά ο ΟΠΑΠ είναι ένας Οργανισμός κυριολεκτικά στοιχηματικός κολοσσός, που αν το πιστέψει και πράγματι το επιδιώξει στο έπακρο, έστω σ' ένα βαθμό μπορεί να αναβιώσει με το ξεκίνημά του εκείνη την εποχή!

Θα χρειασθεί βέβαια μέχρι την πρεμιέρα να γίνει πολλή προεργασία από μέρους του και παράλληλα –κυρίως δε αυτό, που αποτελεί την προσωπική ευχή και προσδοκία μας– να έχουν αντιληφθεί τα ηγετικά στελέχη του νέου φορέα ότι μόνο με την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και ισχυροποίηση του τρίπτυχου "Ιδιοκτησία - Φίλιπποι - Αξιοπιστία", το οποίο πιστά υπηρέτησε ο επανιδρυτής των ελληνικών ιπποδρομιών μετά τους πολέμους Ουΐλλιαμ Ρηζ, αλλά και συνεχίσθηκε και στην διάρκεια της χούντας, μπορεί πράγματι να ξαναγεννηθεί, όπως αυξητικά είχε αρχίσει να γίνεται από τα μέσα της δεκαετίας του '70, μια νέα μεγάλη γενιά φιλίππων!

Για τις ελληνικές ιπποδρομίες τουλάχιστον το μεγαλύτερο δυστύχημα όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι οι άνθρωποι που τις διοίκησαν δεν είχαν ιδέα πώς είχε έρθει τότε η μεγάλη ανάπτυξή τους. Μπήκαν στον χώρο όταν το ωραιότερο αυτό κάθε άλλου στοιχηματικό σπορ είχε ήδη μπει σε τροχιά απογείωσής του και μη γνωρίζοντας τους βασικούς παράγοντες που την επέφεραν, διακατεχόμενοι δε παράλληλα από αλαζονεία ή και ατομικισμό, το κατέστρεψαν, με αποφάσεις που νόμιζαν ότι θα ξαναδημιουργούσαν το παλιό μεγαλείο του! Πίστεψαν κάποιοι (και μαζί μ' αυτούς προστέθηκαν και κάποια γραβατωμένα λαμόγια του χώρου) ότι, ξεκινώντας την συρρίκνωση του χώρου μας, θα επέφεραν την απόλυτη εξυγίανσή του και οδηγήθηκαν κατ' ανάγκην πλέον στον σχεδόν απόλυτο αφελληνισμό του!

Τί είναι όμως οι ιπποδρομίες; Μήπως πέραν του εντυπωσιακού αναμφίβολα αγωνιστικού θεάματος που προσφέρουν είναι τάχα το στοιχηματικό εκείνο σπορ τύπου "Λόττο" ή "Τζόκερ" ή λαχείου, που μπορεί να σε κάνει πλούσιο, αν θελήσει να σου χαμογελάσει η θεά τύχη; Όχι φυσικά! Αλλά σε τέτοιο δυστυχώς όλο και περισσότερο αυτά τα χρόνια έτειναν να το μεταστρέψουν, υποχρεώνοντας –για λόγους πλέον επιβίωσης– τους όποιους φιλίππους διέθετε ακόμα προ πενταετίας ο ελληνικός ιππόδρομος να στοιχηματίζουν την ίδια μέρα σε υπέρμετρο αριθμό κουρσών από αρκετές άλλες χώρες από πληθώρα διαφορετικών ιπποδρομιών και σε ένα σωρό διαφορετικά επίσης είδη διαδρομών, χωρίς μάλιστα να έχουν –και αυτό είναι το κυριότερο– την δυνατότητα μιας στοιχειωδώς ουσιαστικής τουλάχιστον πληροφόρησης για να στηρίξουν τις επιλογές τους. Έτσι οι πολύ παλαιότεροι, που είχαν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες παράλληλα του απώτερου παρελθόντος, ήταν φυσικό σταδιακά να απογοητεύονται, να αποστασιοποιούνται και να εγκαταλείπουν τον χώρο, με αποτέλεσμα να φθάσουμε κυριολεκτικά στο σημείο να έχουν απομείνει ελάχιστοι πλέον, καθώς με τέτοιες προϋποθέσεις ήταν και είναι αδύνατο να προσελκυσθούν νέοι οπαδοί!

Οι ιπποδρομίες απευθύνονται στους εν δυνάμει στοιχηματίες, που ειδικά στην χώρα μας είναι πράγματι υπερβολικά πολλοί. Αν πρόκειται λοιπόν να επιλέξουν πού και τί θα στοιχηματίσουν, στηριζόμενοι κυρίως –αν όχι και αποκλειστικά πολλές φορές– στον παράγοντα της τύχης, είναι φυσικό τότε να στραφούν σε άλλου είδους στοιχήματα, που έστω και μια φορά στην ζωή κάποιου μπορεί να του δώσει την δυνατότητα έως και τεράστιων κερδών και που παράλληλα δεν απαιτούν ούτε χρόνο ενασχόλησης (καθαρά στιγμιαίος στοιχηματισμός), ούτε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια.

Η επιλογή ενασχόλησης και στοιχηματισμού στις ιπποδρομίες απαιτεί άλλα στοιχεία που μπορούν να ιντριγκάρουν, καθώς ουσιαστικά ο ένας παίκτης τίθεται αντιμέτωπος με τον κάθε άλλο και οι περισσότεροι μεταξύ τους γίνονται φίλοι, συγχρόνως όμως και ανταγωνιστές ως προς το στοίχημα. Ο πιο διαβασμένος κι αυτός γενικά που έχει μεγαλύτερη ικανότητα αξιολόγησης των διαδρομών και των τεχνικών δυνατοτήτων προπονητών και αναβατών, φιλοδοξεί να είναι περισσότερες τουλάχιστον φορές κερδισμένος έναντι των άλλων. Έτσι με τις συζητήσεις που ακολουθούν, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάθε ιπποδρομίας, δημιουργείται ένας μεταξύ τους ανταγωνισμός, στα πλαίσια πάντως της σωστής άμιλλας, που υποχρεώνει και τους διαθέτοντες μικρότερη τέτοια αντίληψη να βελτιωθούν. Μ' αυτόν ακριβώς τον τρόπο, βήμα - βήμα, δημιουργήθηκε η μεγάλη εκείνη γενιά φιλίππων, που επέλεξαν τις ιπποδρομίες σαν τρόπο πλέον ζωής και στοιχηματικού χόμπυ, σε μια εποχή σημειωτέον που δεν υπήρχε κανένα απολύτως μιντιακό μέσο να τις προβάλλει και γενικά να τις υποστηρίξει, πέραν βεβαίως των πληροφοριακών στοιχείων που παρείχε και παρέχει ο κάθε μορφής Τύπος.

Είναι δύσκολο τάχα να ξανασυμβεί αυτό; Σίγουρα έχει μεγάλες δυσκολίες και θα χρειασθεί ίσως και αρκετός χρόνος, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι οι δυνατότητες του νέου φορέα με το δίκτυο πρακτορείων που διαθέτει είναι τεράστιες κι αν τα κεντρικά στελέχη του συμφωνούν σ' αυτή την λογική, ώστε να αντιληφθούν –όπως εμείς πιστεύουμε– πως τα πράγματα αν παραμείνουν έτσι καθόλου έως ελάχιστα μόνο μπορούν να βελτιωθούν, δίνοντας προτεραιότητα στο τρίπτυχο που αναφέραμε και ίσως ειδικότερα στην αξιοπιστία, που ασφαλώς και περιλαμβάνει και τους όρους της δεοντολογίας, απαρέγκλιτης τήρησης των κανονισμών και αυστηρού σε εκτροπές ελέγχου, μπορεί κάλλιστα έστω σιγά - σιγά πάλι να τα ξανακαταφέρει!

 

Οι εξελίξεις του Διαγωνισμού και τα αντίστοιχα Δελτία Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ  

Το χρονικό των γεγονότων που οδήγησε στο να κλείσει για 10 μέρες ο ιππόδρομος

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΕ!

Δύο χρόνια από την ..."αποφράδα" ημέρα!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠ ΤΡΙΜΠΙΟΥΤ

Μόνο με σχεδιασμό εισόδου σημαντικού αριθμού ίππων μπορεί να υπάρξει προοπτική ανάκαμψης των ..."ακρωτηριασμένων" εδώ και καιρό ελληνικών ιπποδρομιών!

Αναζητούνται οραματιστές, που θα επανασχεδιάσουν με ανιδιοτέλεια τα ιπποδρομιακά πράγματα,
για να αντιστρέψουν την θνησιγενή πορεία των ελληνικών ιπποδρομιών
.


Οφείλει να ενημερωθεί πλήρως και να παρέμβει άμεσα ο Υπουργός κ. Γερουλάνος,
γιατί θεωρούμε ότι διακυβεύεται πλέον η σοβαρότητα και η εντιμότητά του!


Επιστολή φιλίππου: Τέλος εποχής. "Αιδώς, Αργείοι"!

 Οι διατάξεις του Εφαρμοστικού Νόμου που αφορούν τον ιππόδρομο 

 Η ετήσια έκδοση του 2010 (αρχείο .pdf)
Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο δίσκο σας
πατώτας δεξί κουμπί στο ποντίκι και διαλέγοντας "Save Link As..." 


 Κάτοψη του στίβου του νέου ιπποδρόμου 
 ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΕΝ. ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ (αρχείο pdf) 

Επικοινωνία
Επικοινωνία με το ΓΚΑΝΙΑΝ:ganian@ganian.com
Επικοινωνία γιά θέματα συνδρομητών:members@ganian.com
Επικοινωνία για θέματα του site:adm@ganian.com