Ανεξέλεγκτη πλέον και εκτός ορίων κάθε έννοιας λογικής η κατάσταση στον ελληνικό ιππόδρομο, εξαιτίας της πλήρους ανυπαρξίας διοίκησης από πλευράς ΟΔΙΕ και ΦΕΕ!

Κάποιες επιπλέον δυσμενείς για τους προπονητές αποφάσεις συνετέλεσαν στο να μην συμπληρωθούν οι εγγραφές ούτε για τις επόμενες συγκεντρώσεις (Παρασκευή 31/10 και Δευτέρα 3/11)!

Αν δεν αναληφθούν δε από το σύνολο της ιπποδρομιακής κοινότητας και ειδικότερα τους μεγαλοιδιοκτήτες του χώρου άμεσες πρωτοβουλίες διορθωτικών κινήσεων, ελοχεύει ο κίνδυνος ίσως και για μεγάλο διάστημα διακοπής των ιπποδρομιών!!

 Χθες (Πέμπτη 23/10) οριστικοποιήθηκε η ματαίωση και της συγκέντρωσης της Δευτέρας 27/10, αλλά τουλάχιστον υπήρχε αισιοδοξία πως δεν θα χανόταν τρίτη διαδοχική συγκέντρωση, καθώς αποφασίσθηκε να γίνουν νωρίτερα οι εγγραφές τόσο για την προσεχή Παρασκευή 31/10, όσο και για την Δευτέρα 3/11. Μία απόφαση σωστή, δεδομένου πως αρκετοί εκ των προπονητών θα λείπουν στη δημοπρασία της Tattersalls τις ημέρες (Δευτέρα & Τετάρτη αντίστοιχα), που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνουν εγγραφές για αυτές τις αγωνιστικές και φυσικά θα αυξάνονταν οι πιθανότητες να μην συμπληρωθούν!

Αυτές οι ελπίδες όμως αποδείχθηκαν φρούδες, καθώς τελικά δεν έγιναν εγγραφές για καμία από τις προαναφερθείσες συγκεντρώσεις, το μέλλον των οποίων είναι πλέον εξαιρετικά αβέβαιο, αφού -άσχετα αν υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια για επαναληπτική διαδικασία εγγραφών- το πιο πιθανό είναι αμφότερες να χαθούν!! Και αυτό διότι -όπως προαναφέραμε- αρκετοί εκ των επαγγελματιών θα λείπουν το τριήμερο 27 με 30 Οκτωβρίου, κάτι που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα συμπλήρωσης των ιπποδρομιών.

Αναφορικά δε με τα αίτια αυτής της ακόμα πιο τραγικής πλέον εξέλιξης, επεξεργαζόμαστε σχόλιο που θα αναρτηθεί τις επόμενες ώρες στην παρούσα σελίδα.

*****************************

Ματαιώθηκε και η συγκέντρωση της Δευτέρας!!

Από χθες (Τετάρτη 22/10) οριστικοποιήθηκε η απώλεια της συγκέντρωσης της Παρασκευής 24/10, ενώ παράλληλα βρισκόταν κυριολεκτικά "στον αέρα" και η αντίστοιχη της προσεχούς Δευτέρας 27/10. Θεωρητικά υπήρχε η πιθανότητα να γίνουν σήμερα (Πέμπτη 23/10) εγγραφές για την προαναφερθείσα αγωνιστική ημέρα, η οποία όμως με την πάροδο του χρόνου ολοένα και λιγόστευε.

• Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγινε καν προσπάθεια συμπλήρωσης των ιπποδρομιών της Δευτέρας, η οποία επίσης ματαιώθηκε. Δυστυχώς δεν μπόρεσε ούτε τώρα -και ειδικά σε αυτήν την τόσο κρίσιμη για το μέλλον του χώρου μας περίοδο- να επιδείξει την απαιτούμενη σύμπνοια και ενότητα η ιπποδρομιακή κοινότητα. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περισσότερο, καθώς το έχουμε ήδη κάνει στο ακριβώς πιο κάτω σχόλιό μας.

• Αν ληφθεί υπόψη ότι αρκετοί εκ των προπονητών έχουν προγραμματίσει να μεταβούν στο Newmarket το τριήμερο 27 με 30 του μηνός για την δημοπρασία της Tattersalls, δεν είναι παράλογο να πιθανολογήσει κανείς πως ίσως καταστεί δύσκολο να "κλείσουν" οι εγγραφές για την προσεχή Παρασκευή 31/10, που είναι προγραμματισμένο να γίνουν την Δευτέρα 27 του μηνός. Το γεγονός λοιπόν ότι αποφασίσθηκε η διαδικασία των εγγραφών γι' αυτή την συγκέντρωση να γίνει αύριο κρίνεται θετικό, δεδομένου ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να μην χαθεί μία τρίτη διαδοχική αγωνιστική ημέρα. Όλα αυτά φυσικά θα οριστικοποιηθούν αύριο και θέλουμε να ελπίζουμε πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω απρόοπτα (ευνόητο είναι ότι σε περίπτωση που "κλείσουν" αύριο οι εγγραφές, το ταχύτερο δυνατόν θα αναρτηθεί ο επίσημος ισοζυγισμός τους στην ιστοσελίδα μας).

• Όσον αφορά τώρα τις γαλλικές εκδόσεις του Γκανιάν, γνωστοποιούμε στους φίλιππους αναγνώστες μας τα εξής: Την Δευτέρα 27/10 θα κυκλοφορήσει το πρωϊ η έκδοση για την ίδια ημέρα. Την Τρίτη 28/10 -όπως ανακοινώθηκε και από τον ΟΔΙΕ- δεν θα διεξαχθεί πρόγραμμα ελληνικών και αλλοδαπών ιπποδρομιών. Τέλος, την Τετάρτη 29/10 θα γίνει μία έκδοση, που θα συμπεριλαμβάνει τις ξένες κούρσες τόσο της προαναφερθείσας ημέρας, όσο και της Πέμπτης 30/10.

*****************************

'Εκρυθμη η κατάσταση στο Μαρκόπουλο, μετά την ανακοίνωση του ΟΔΙΕ στους Προπονητές ότι δεν θα τους δοθεί το πριμ εγγραφών του μηνός!

Δεν έγιναν εγγραφές ούτε για την Δευτέρα 27/10, ενώ μπορούσαν να "κλείσουν" έως και 8 κούρσες!!

Να πρυτανεύσουν η ψυχραιμία και η λογική, να αντιληφθούν οι επαγγελματίες ότι έτσι ουσιαστικά οι ίδιοι "παίζουν" το άθλιο παιχνίδι του Ζαχαρή και -καταγγέλοντας τις πρακτικές του- να ζητήσουν να τους επιτραπεί αύριο-Τετάρτη 22/10 η συμπλήρωση της συγκέντρωσης της προσεχούς Δευτέρας

Ως γνωστόν, χθες (Δευτέρα 20/10) δεν "έκλεισαν" οι εγγραφές για την συγκέντρωση της Παρασκευής 24/10. Εκφράσαμε βέβαια την ελπίδα να γίνει επαναληπτική διαδικασία σήμερα (Τρίτη 21/10), αλλά η ματαίωση της προαναφερθείσας αγωνιστικής ημέρας είναι πλέον οριστική. 'Αλλωστε ήδη ο ΟΔΙΕ την αντικατέστησε με γαλλικές ιπποδρομίες, κατά την πάγια τακτική του Δ/ντος Συμβούλου του Αλ. Ζαχαρή, που αποτελεί τέσσερα χρόνια τώρα τον κορυφαίο ανάμεσα στους καταστροφείς των ελληνικών ιπποδρομιών (άσχετα αν στην λίστα αυτών έχουν καταγραφεί και τα ονόματα αρκετών διοικητικών παραγόντων της Φ.Ε.Ε., η οποία έχει δυστυχώς ευτελίσσει πλήρως τον τίτλο της Ανώτατης Ιπποδρομιακής Αρχής!!).

Μια τακτική που είναι πασίγνωστο πλέον πως απέβλεπε στην με κάθε τρόπο προώθηση των ξένων (ειδικά δε των γαλλικών) κουρσών, αποδυναμώνοντας συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια τις ελληνικές ιπποδρομίες!! Κάτι που βόλεψε παλαιότερα και ορισμένους ιδιοκτήτες ή επαγγελματίες, οι οποίοι -αποκλειστικά για λόγους καθαρά προσωπικών συμφερόντων τους- δεν δίστασαν να αποδεχθούν ή και να συνυπογράψουν ελεεινά σε βάρος του χώρου μας μέτρα και τραγικές αποφάσεις του Ζαχαρή [θυμηθείτε την κατά πέντε συνολικά μονάδες αύξηση της γκανιότας!!, την οποία χειροκρότησαν η προηγούμενη διοίκηση της ΕΙΔΙΕ, μαζί και με κάποια δημοσιογραφικά "ρετάλια" και που μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες συνετέλεσε στο να "κατρακυλήσει" ο τότε τζίρος κατά 50 έως και 60%(!)]. Αυτή δε η πρακτική του Ζαχαρή ενδέχεται και σήμερα ακόμα να βολεύει 5-6 άντε το πολύ 10 όλους κι όλους πράκτορες που μαζεύουν τον μεγαλύτερο όγκο του ελάχιστου βέβαια αλλά σχεδόν καθημερινού στοιχήματος στις ξένες (γαλλικές πλέον μόνο) κούρσες, την στιγμή που όλοι οι άλλοι συνάδελφοί τους δεν έχουν ούτε το ελάχιστο οικονομικό κίνητρο να λειτουργήσουν σ' αυτές τις συγκεκριμένες ημέρες τα πρακτορεία τους, αλλά είναι ασφαλώς πασιφανές πλέον ότι -μαζί με την εγκατάλειψη της ανοιχτής τηλεόρασης ή και της συνδρομητικής Nova και με το "μάντρωμα" της εικόνας μόνο στα πρακτορεία- επέφερε την απομάκρυνση πληθώρας στοιχηματιζόντων φιλίππων και σχεδόν "σκότωσε" το ελληνικό ιπποδρομιακό στοιχείο!!

Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι πέραν της απώλειας της συγκέντρωσης της Παρασκευής 24/10, διαφαίνεται πλέον σαν πολύ πιθανό να χαθεί και αυτή της προσεχούς Δευτέρας 27/10, καθώς δεν συμπληρώθηκαν οι εγγραφές ούτε για την εν λόγω αγωνιστική. Κι ενώ η ματαίωση της Παρασκευής μάλλον κατά κύριο λόγο σχετίζεται με αδυναμία συμπλήρωσής της (ενδέχεται πάντως να συνέβαλε και η προκληθείσα σε κάποιους απογοήτευση για την διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση -με την μετάθεση για τις 29/10 των ασφαλιστικών μέτρων της Ιντραλότ- στην ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ελληνικού ιπποδρόμου), το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει για την συγκέντρωση της Δευτέρας 27/10. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προπονητές ζήτησαν και ήταν αισιόδοξοι ότι θα "έκλειναν" περισσότερες (ίσως και 8) ιπποδρομίες, ώστε μερικώς να καλυφθεί η απώλεια της Παρασκευής. Εκεί όμως ο ΟΔΙΕ τούς ανακοίνωσε πως έπρεπε βάσει της μεταξύ τους συμφωνίας (όσον αφορά τον ανά μήνα διεξαγόμενο αριθμό διαδρομών) να συμπληρωθούν 15 συνολικά κούρσες (κάτι εντελώς ανέφικτο πλέον αφού είχε ήδη ματαιωθεί η Παρασκευή) και ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα τους έδινε το πριμ εγγραφών, το οποίο αποτελεί το ύστατο ελάχιστο βοήθημα για πολλούς επαγγελματίες, ειδικότερα όλους εκείνους που διαθέτουν στον σταύλο τους εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό ίππων και κατά κανόνα μάλιστα αδύναμων, με ελάχιστες δηλαδή μόνο προοπτικές νίκης ή διάκρισης σε αμοιβόμενες θέσεις!! Η συμφωνία αυτή πράγματι υπήρχε, πλην όμως είχε γίνει πριν αρκετό καιρό, στο διάστημα δε που έκτοτε παρήλθε απομακρύθηκαν από την ενεργό δράση πολλοί ακόμα ίπποι, ελάχιστοι μόνο καινούργιοι μπήκαν στο Μαρκόπουλο, με αποτέλεσμα να δυσχερανθεί πολύ περισσότερο η εκάστοτε προσπάθεια συμπλήρωσης των εγγραφών!! Σιγά .....μη συγκινηθεί όμως ο μέγας καταστροφέας των εληνικών ιπποδρομιών Ζαχαρής του καταχρεωμένου άλλωστε παντού ΟΔΙΕ (τις παρέλαβε εν μέρει ακόμα υγιείς και τις έφερε στον ...απόπατο, με την πολιτεία όμως και την κυβέρνηση να τον διατηρεί στην θέση του, ίσως γιατί την βολεύει κάποια στιγμή που θα ζητηθούν οι δέουσες για την τραγική πορεία του ιπποδρόμου ευθύνες, να τις επωμισθεί μόνος του στο ακέραιο όλες!!) Και σιγά ακόμα μην παρέμβει για άμεση διευθέτηση του πρόσθετου αυτού προβλήματος η Φ.Ε.Ε., έτσι όπως υπό την κατάντησαν εδώ και κάποια χρόνια οι αιρετοί εκπρόσωποί της!!

Επόμενο λοιπόν ήταν να εξοργισθούν οι προπονητές, πολλοί των οποίων άρχισαν να βρίζουν είτε τον ΟΔΙΕ, γνωρίζοντας άλλωστε ότι ακόμα και σήμερα οι υπάλληλοί του, ειδικότερα δε τα διορισθέντα πριν πολλά χρόνια κομματόσκυλα που έχουν αναρριχηθεί σε διευθυντικές θέσεις, εξακολουθούν να πληρώνονται -και μάλιστα αδρά- χωρίς σχεδόν την παραμικρή καθυστέρηση, ενώ αντίθετα σε διάφορα άλλα πόστα συνεχίζονται περικοπές, είτε και το ΤΑΙΠΕΔ, που ενώ θεωρητικά έχει υπό τον έλεγχό του τον Ιπποδρομο και τον Οργανισμό, ουδέποτε και σε τίποτα δεν παρενέβη με διορθωτικές κινήσεις. Δεν έλειψαν δε και επαγγελματίες που τα έβαλαν και με τον ΟΠΑΠ, επιλεγέντα σαν πλειοδότη στον τελικό διαγωνισμό αποκρατικοποίησης, επειδή μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε μια συνάντηση-συζήτηση με τις διοικήσεις των φορέων του χώρου, αγνοώντας υπό το κράτος της οργής τους ότι κάτι τέτοιο (πέραν της εκδήλωσης του ενδιαφέροντός του για την συνέχιση και ανάπτυξη των ελληνικών ιπποδρομιών, που έχει ήδη γίνει) δεν είναι δυνατόν να συμβεί όσο εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για τις προσφυγές της Ιντραλότ. 'Οσον αφορά δε την τελευταία, που είναι αδρά μάλιστα αμοιβόμενη πάροχος για την ηλεκτρονική υποστήριξη (με την έκδοση των στοιχηματικών αποδόσεων) του ΟΔΙΕ και η οποία είχε την μοναδική ευκαιρία στον προηγούμενο-ακυρωθέντα διαγωνισμό, με μια μεγαλύτερη προσφορά 5-6 ακόμα εκατομμυρίων ευρώ (που όμως δεν έκανε), ώστε να προσεγγίσει την τιμή του ανεξάρτητου εκτιμητή του ΤΑΙΠΕΔ, οπότε και θα αποκτούσε πιθανότατα το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των αμοιβαίων ιπποδρομιακών στοιχημάτων στην χώρα μας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι συμβάλλει πλέον με τις ενέργειές της σε ουσιαστική ενδεχομένως καθυστέρηση της αποκρατικοποίησης, προκαλώντας έτσι και πρόσθετη μεγάλη ζημιά στον χαροπαλεύοντα χώρο μας!

• 'Ετσι οι προπονητές ξέχασαν την υπόσχεση που -σε περίπου αντίστοιχη πριν λίγο καιρό δυσμενή συγκυρία- είχαν μεταξύ τους δώσει, ότι θα προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις τους να μην χαθεί καμιά συγκέντρωση μέχρι την ανάληψη της διαχείρισης των ιπποδρομιών από τον όποιο νέο ιδιοκτήτη! Επικράτησε δυστυχώς το μεσημέρι της Τρίτης η "οργή του όχλου", που τους οδήγησε σε έλλειψη ψυχραιμίας και λογικής, ώστε απεχώρησαν από τις εγγραφές, ενώ διαφαινόταν πως κάλλιστα με κάποια προσπάθεια θα μπορούσαν να "κλείσουν" ίσως και περισσότερες από κάθε πρόσφατη προηγούμενη συγκέντρωση κούρσες! Κάποιοι μάλιστα διαμήνυσαν στον ΟΔΙΕ ότι θα απέχουν για αρκετό διάστημα από τις εγγραφές! Και δεν αντελήφθησαν εκείνη την στιγμή πως ...έπαιζαν από μόνοι τους πλέον το ...παιχνίδι του Ζαχαρή!! Αντί, όπως θεωρούμε ότι θα έπρεπε, να φροντίσουν να συμπληρώσουν τις κούρσες, ώστε να δείξουν ότι είναι οι μόνοι που ακόμα τις κρατούν όρθιες, έστω κι έτσι όπως είναι σήμερα, καταγγέλοντας παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση (Κυβέρνηση, Ταιπέδ, Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού) τον Ζαχαρή του ΟΔΙΕ για την άθλια τακτική του και ζητώντας την αποπομπή του!! Τόσο δύσκολο άραγε είναι να αντιληφθούν -όχι μεμονωμένα κάποιοι, αλλά στο σύνολό τους- ότι έτσι, λόγω και των προβλημάτων "δομής" των ελληνικών ιπποδρομιών, στρέφουν τους εναπομείναντες στοιχηματίζοντες φιλίππους στις ξένες κούρσες, οι οποίες όμως είναι πασίγνωστο ότι αδυνατούν λόγω πληθώρας έλλειψης βασικών πληροφοριακών στοιχείων να τους διατηρήσουν κι ακόμα περισσότερο ότι στέλνουν και αρνητικό μήνυμα στον πλειοδότη του διαγωνισμού ΟΠΑΠ(?)

• "Διαβάστηκε" ωστόσο (και ουσιαστικά νομιμοποιήθηκε, κάτι που ενδιέφερε απόλυτα τους προπονητές που είχαν προεγγράψει ίππους τους) η περιεχόμενη στο πρόγραμμα κλασική κούρσα του Grand Prix 28ης Οκτωβρίου, ώστε να μετατεθεί χρονικά η διεξαγωγή της, σε περίπτωση απώλειας και αυτής της συγκέντρωσης, γιατί αλλιώς θα ετίθετο θέμα ματαίωσής της! Και απεχώρησαν πολύ γρήγορα στην συνέχεια (σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της μη παροχής του πριμ εγγραφών) σχεδόν όλοι οι προπονητές, ίσως και διότι αρκετοί εξ αυτών έχουν προγραμματίσει να βρίσκονται από την συγκεκριμένη ημέρα (Δευτέρα) στο Νιουμάρκετ για τις δημοπρασίες της Tattersalls. 'Ετσι καταδείχθηκαν για πολλοστή φορά η έλλειψη σύμπνοιας-ενότητας, η αδυναμία ή και αδιαφορία ιεράρχησης προτεραιοτήτων για το κοινό καλό του ελληνικού ιπποδρόμου και οι μεγάλες παθογένειες του χώρου, ειδικότερα ως προς την νοοτροπία των εμπλεκομένων!

• Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την εντυπωσιακά δυσχερή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων επαγγελματιών, αλλά τους καλούμε να αναρωτηθούν τι θα πετύχουν με το να διακοπούν για κάποιο διάστημα οι ιπποδρομίες. Λίγο μόνο να σκεφθούν ψύχραιμα και ώριμα, προκειμένου να απαντήσουν σ' αυτό το ερώτημα, είναι βέβαιο ότι θα καταλάβουν πως το μόνο που σαν κοινότητα μας απομένει είναι να δείχνουμε την απαιτούμενη ενότητα, καλώντας σε επάνοδο, επανεργοποίηση και προσφορά τους προς τον χώρο όσους ιδιοκτήτες απεχώρησαν ή ενδεχομένως αποστασιοποιήθηκαν, ώστε ανάλογα και με τις εξελίξεις (στην ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης) να διεκδικήσουμε ό,τι είναι δυνατόν περισσότερο!

• Και το πρώτο άμεσο βήμα, που θεωρούμε πως πρέπει να γίνει, προκειμένου να μη μείνει μια ολόκληρη εβδομάδα ανενεργός ο ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο, είναι να ζητήσουν αύριο, Τετάρτη, να τους επιτραπεί να συμπληρώσουν -φροντίζοντας στο μέτρο του δυνατού να "κλείσουν" όσο περισσότερες και καλύτερες κούρσες- την συγκέντρωση της προσεχούς Δευτέρας!!

*****************************

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29/10 Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΛΟΤ!

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 24/10!

Η σημερινή ημέρα (Δευτέρα 20/10) είχε ορισθεί ως η ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, που είχε καταθέσει η Ιντραλότ, ζητώντας την ακύρωση όλων των διαδικασιών και αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, με τις οποίες κρίθηκε άγονος ο αρχικός διαγωνισμός. Την εκδίκασή τους ανέμεναν ασφαλώς με μεγάλη αγωνία όλοι οι επαγγελματικά ενασχολούμενοι με τις ελληνικές ιπποδρομίες, καθώς σε περίπτωση που η απόφαση ήταν υπέρ της Ιντραλότ, ευνόητο είναι πως θα προέκυπτε νεώτερη και μεγάλη καθυστέρηση με το θέμα της αποκρατικοποίησης.

Η όλη εκδίκαση ωστόσο ανεβλήθη για την επόμενη Τετάρτη 29/10 και έτσι παρατείνεται η αγωνία όλων των επαγγελματιών. Ελπίζουμε πάντως να μην έχει αρνητικές συνέπειες στην ενίσχυση του ζωϊκού δυναμικού και να εκμεταλλευθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επερχόμενες στο τέλος του μηνός δημοπρασίες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν άλλωστε στενέψει ασφυκτικά και κάθε συγκέντρωση είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιείται. Το ίδιο ισχύει και για αυτήν της προσεχούς Παρασκευής 24/10, οι εγγραφές της οποίας επρόκειτο να γίνουν σήμερα (Δευτέρα 20/10), αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να συμπληρωθούν. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να ζητηθεί αύριο νέα διαδικασία εγγραφών και τελικώς να μην χαθεί η προαναφερθείσα αγωνιστική ημέρα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά ορατός ο κίνδυνος ματαίωσής της!

*****************************

Συνάντηση των φορέων με το ΤΑΙΠΕΔ και αισιόδοξες για την στήριξη των ελληνικών ιπποδρομιών δηλώσεις στην "Καθημερινή" του Προέδρου του ΟΠΑΠ

• Συνάντηση με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχαν (Τετάρτη 8/10) οι αντίστοιχες των φορέων του χώρου μας (Ενώσεις Ιδιοκτητών, Προπονητών και Σύνδεσμος Αναβατών), μια και εξαιτίας της δικαστικής προσφυγής της Intralot, που ζητά την ακύρωση των αποφάσεων του Ταμείου (τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικασθούν στις 20 Οκτωβρίου), δεν επιτρέπει επί του παρόντος να υλοποιηθεί το αίτημα των φορέων για αντίστοιχη ακρόαση με την διοίκηση του ΟΠΑΠ, του πλειοδότη δηλαδή του τελικού διαγωνισμού αποκρατικοποίησης του ελληνικού ιπποδρόμου.

• Στα πλαίσια δε αυτής της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των φορέων είχαν την ευκαιρία για μια ακόμα φορά να ψέξουν το γεγονός ότι το Ταμείο δεν προέβλεψε στους όρους ιδιωτικοποίησης τις απαραίτητες εκείνες δεσμεύσεις –που είχε ζητήσει η ιπποδρομιακή κοινότητα– για την συνέχιση και ανάπτυξη των ελληνικών ιπποδρομιών, η οποία πλέον εναπόκειται αποκλειστικά στις προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη. Το πολύ θετικό πάντως είναι ότι ο νέος Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ φάνηκε να συμμερίζεται απόλυτα την φοβερή αγωνία και τις μεγάλες ανησυχίες τους ως προς την στήριξη των ελληνικών ιπποδρομιών και με την όλη στάση του άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο για να υπάρξουν αυτές οι εγγυήσεις.

• Το ακόμα πιο αισιόδοξο στοιχείο που προέκυψε είναι οι ίδιες οι δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΠΑΠ κ. Καμίλ Ζίγκλερ, στα πλαίσια μιας "μίνι" συνέντευξης, που παραχώρησε στον συντάκτη της "Καθημερινής" Βαγγέλη Μανδραβέλη, εκφράζοντας την δέσμευση του ΟΠΑΠ για την στήριξη της διοργάνωσης των ελληνικών ιπποδρομιών, λέγοντας τα εξής: "Μας ενδιαφέρουν οι ελληνικές ιπποδρομίες και εφόσον αναλάβουμε την (σχετική) άδεια, στρατηγική μας απόφαση είναι να συνεχίσουμε την διεξαγωγή τους." Πρόσθεσε δε ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ αναμένει πλέον τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αναφορικά με τις προσφυγές της Intralot, η οποία ζητά την ακύρωση των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τον διαγωνισμό εκχώρησης της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Επισήμανε επιπλέον ότι αυτό το θέμα θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, καθώς θα γίνει γνωστό από το Συμβούλιο Επικρατείας αν γίνεται δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή όχι, ενώ αναφορικά με την όλη κατάληξη της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος ο κ. Ζίγκλερ εκτίμησε ότι θα έχει ξεκαθαριστεί μέχρι το τέλος του έτους.

• Όλα αυτά, έστω και αν επί του παρόντος ανήκουν στην σφαίρα των προφορικών υποσχέσεων, είναι ασφαλώς δυνατό –και πάντως ευχή και ελπίδα μας είναι πράγματι να συμβεί– να δημιουργήσουν κίνητρο στους όποιους ιδιοκτήτες διαθέτει ακόμα ο χώρος και στους άλλους που θέλουν να επανακάμψουν να προβούν σε αγορές στα τέλη του Οκτωβρίου από τις δημοπρασίες του εξωτερικού. Γιατί αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί και το ζωϊκό δυναμικό του ιπποδρόμου παραμείνει στα σημερινά τραγικά του επίπεδα, με τις καθυστερήσεις –λόγω της δικαστικής αυτής προσφυγής– που μπορούν να επέλθουν, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα αντέξουν μέχρι τότε οι ελληνικές ιπποδρομίες και κυρίως φυσικά όσοι (γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν επιλέξει την παρασιτική λειτουργία τους στον χώρο) συνεχίζουν με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα να τις στηρίζουν! Το σημαντικότερο πάντως για μας θα ήταν να εκδηλώσουν αυτή την κρισιμότατη στιγμή το ενδιαφέρον τους (με όποιο τρόπο οι ίδιοι θεωρούν καλύτερο) για την στήριξή τους στις ελληνικές ιπποδρομίες οι μεγαλοϊπποπαραγωγοί και μεγαλοϊδιοκτήτες (αν θέλετε και κάποιοι εξ αυτών, στα πλαίσια διόρθωσης φοβερών σφαλμάτων τους στο παρελθόν), γιατί έτσι θα συμπαρασύρουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και το αντίστοιχο ενδιαφέρον και των όποιων άλλων ιδιοκτητών!

• Στα πλαίσια δε μιας τέτοιας κίνησης, τους καλούμε να λάβουν υπόψη τους και τις νεώτερες δραματικές εξελίξεις που ήδη έχουν προκύψει με την περικοπή αμοιβών ή και τις απολύσεις ατόμων που είναι απόλυτα απαραίτητα για την διεξαγωγή των ιπποδρομιών από τον καταχρεωμένο παντού Ο.Δ.Ι.Ε. του ανεκδιήγητου Ζαχαρή (να τον χαίρονται οι συγκυβερνήτες του κράτους Σαμαράς και Βενιζέλος, που τον διατηρούν ακόμα στην θέση του), συνυπολογίζοντας βεβαίως και την πλήρη ανυπαρξία της ίδιας της Φ.Ε.Ε.!

*****************************

Την ακύρωση αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, για τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του ιπποδρόμου, επιδιώκει με προσφυγή της στο Συμβούλιο Επικρατείας η Intralot

Την Δευτέρα 20/10 εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα

Προσφυγή κατά του ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε ήδη η Intralot, ζητώντας την ακύρωση όλων εκείνων των διαδικασιών και αποφάσεων της διοίκησης του Ταμείου, με τις οποίες κρίθηκε άγονος ο αρχικός διαγωνισμός και εν συνεχεία στον επαναπροκηρυχθέντα κατακυρώθηκε στον ΟΠΑΠ (σαν πλειοδότη του διαγωνισμού) το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των αμοιβαίων ιπποδρομιακών στοιχημάτων στην χώρα μας επί 20ετία. Επειδή δε η αγωγή αυτή θα εκδικασθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο, η Intralot κατέθεσε επίσης και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητά το μπλοκάρισμα όλων αυτών των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ (ουσιαστικά δηλαδή να μην προχωρήσει η πώληση του Ιπποδρόμου στον ΟΠΑΠ), μέχρις ότου κριθεί η κύρια προσφυγή της.

Πρόκειται ασφαλώς για μια δυσμενή εξέλιξη κι αυτό διότι, ανεξάρτητα με το ποιά θα είναι κατ' αρχήν η δικαστική απόφαση επί των αιτούμενων ασφαλιστικών μέτρων, ακολούθως δε και η αντίστοιχη του Συμβουλίου Επικρατείας, σημαντικός είναι σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος να προκύψει περαιτέρω καθυστέρηση για την ανάληψη της διαχείρισης του ελληνικού ιπποδρόμου από τον νέο ιδιοκτήτη του. Και όλα αυτά γίνονται την στιγμή που οι διοικήσεις των τριών φορέων του χώρου μας (ιδιοκτητών, προπονητών και αναβατών) περιμένουν απάντηση στο αίτημά τους, που εκκρεμεί ήδη για μια εβδομάδα, για μια συνάντηση και συζήτηση με την διοίκηση του ΟΠΑΠ, ώστε να ενημερωθούν για τις προθέσεις της και τον όποιο σχεδιασμό της, ευελπιστώντας φυσικά αυτές να είναι οι πλέον θετικές και αισιόδοξες για το αύριο των ελληνικών ιπποδρομιών. Γιατί μόνο με μια τέτοια ξεκάθαρη δήλωση μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις σχετικά έστω ικανοποιητικού αριθμού αγορών ίππων από τις επερχόμενες στο τέλος Οκτωβρίου δημοπρασίες του εξωτερικού, που είναι όσο ποτέ άλλοτε υπεραναγκαίος για να μπορέσει να συνεχισθεί η διεξαγωγή των δύο και ει δυνατόν κάπως βελτιωμένων πλέον ποσοτικά ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων ανά εβδομάδα.

Στην προσφυγή της προς το Συμβούλιο Επικρατείας η Intralot υποστηρίζει ότι παρατύπως κηρύχθηκε άγονος από το ΤΑΙΠΕΔ ο αρχικός διαγωνισμός και αυτό το στηρίζει κυρίως στο ότι στον επαναπροκηρυχθέντα απαλείφθηκε το τεχνικό κριτήριο της προεπιλογής με βάση την εμπειρία της διοργάνωσης των ιπποδρομιών, την οποία αναφέρει ότι δεν διαθέτει ο ΟΠΑΠ. Καταγγέλλει επίσης σαν "φωτογραφικό" τον τελικό διαγωνισμό, που ανέδειξε πλειοδότη τον προαναφερθέντα Οργανισμό και αναφέρεται επιπλέον σε ζητήματα παραβίασης της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, καθώς και της αρχής της μυστικότητας των προσφορών (όσον αφορά την δημοσιοποίηση της προσφοράς των 40 εκατομμυρίων του ΟΠΑΠ), επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να οδηγήσει σε κατάπτωση της εν συνεχεία κατατεθείσης εγγυητικής επιστολής του. Όλα αυτά δε, σε πρώτη τουλάχιστον φάση (απόλυτα ουσιαστική για τον χώρο μας, για τους λόγους ενδεχόμενης περαιτέρω καθυστέρησης που προαναφέρθηκαν), θα κριθούν την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, ημέρα που ορίσθηκε για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Intralot.

Ανεξάρτητα όμως με το ποιά θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου, αν δηλαδή θα εγκρίνει όλες τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η πώληση της άδειας διεξαγωγής του στοιχήματος ή παρ' ελπίδα τις μπλοκάρει (οπότε θα πρέπει να περιμένουμε την εκδίκαση της κύριας προσφυγής από το ΣτΕ), εκτιμούμε ότι οι φορείς του ιπποδρόμου, επειδή ασφαλώς ελοχεύει έντονα και ο κίνδυνος καθυστέρησης της συνάντησής τους με τον ΟΠΑΠ, το μόνο που μπορούν και πρέπει απαραίτητα κατά την γνώμη μας να κάνουν είναι να διοργανώσουν αύριο κιόλας ει δυνατόν μια πανϊπποδρομιακή συγκέντρωση, στην οποία να κληθούν και οι μεγαλοϊπποπαραγωγοί και ιδιοκτήτες του χώρου, ορισμένοι των οποίων είτε έχουν απομακρυνθεί, είτε απέχουν εδώ και καιρό, προκειμένου μέσα από ένα διάλογο και ανταλλαγή προτάσεων να δούμε τί περιθώρια ενεργειών ενδεχομένως υπάρχουν και τί προσφορά είναι δυνατόν ο καθένας να δώσει, προκειμένου να αυξηθεί, επαναλαμβάνουμε σε στοιχειώδη έστω βαθμό, το ζωϊκό δυναμικό, για να αντέξουν μέχρι την οριστική επιτέλους ολοκλήρωση της υπόθεσης της αποκρατικοποίησης οι ελληνικές ιπποδρομίες!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Στον ΟΠΑΠ η άδεια διεξαγωγής ιπποδρομιακού στοιχήματος! 

Μετά από πολύ καιρό το σήριαλ της αποκρατικοποίησης της άδειας διεξαγωγής ιπποδρομιακού στοιχήματος ολοκληρώθηκε, καθώς περνάει πλέον στον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα και με το σημερινό (Τρίτη 23/9) Δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ, που παρατίθεται πιο κάτω, άνοιξαν οι προσφορές των δύο υποψηφίων αναδόχων (ΙΝΤΡΑΛΟΤ και ΟΠΑΠ) και υψηλότερη ήταν εκείνη του ΟΠΑΠ. Το ένα βήμα λοιπόν έγινε. Μένει τώρα να δούμε τις προθέσεις του νέου "αφεντικού", που όλοι θέλουμε να ελπίζουμε πως θα είναι προς όφελος της ανάπτυξης των ελληνικών ιπποδρομιών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

€40.501.000 εκατ. η υψηλότερη προσφορά για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος 

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2014 - Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι σε κοινή συνεδρίασή του με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, έγινε σήμερα η αποσφράγιση των δυο οικονομικών προσφορών που υποβλήθηκαν στις 19.09.2014 από την  Ένωση Προσώπων “Intralot (SPV No. 1) Limited” και “Intralot (SPV No.2) Limited” και την ΟΠΑΠ Investments Ltd για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος. 

Η ΟΠΑΠ Investments Ltd υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους € 40.501.000 εκατ. και ανακηρύχτηκε προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης (provisional successful bidder) σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών.

ΙΣΟΖΥΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 20-10-2014

ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΟΥΡΣΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 20-10-2014

 

Οι εξελίξεις του Διαγωνισμού και τα αντίστοιχα Δελτία Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ  

Το χρονικό των γεγονότων που οδήγησε στο να κλείσει για 10 μέρες ο ιππόδρομος

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΕ!

Δύο χρόνια από την ..."αποφράδα" ημέρα!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠ ΤΡΙΜΠΙΟΥΤ

Μόνο με σχεδιασμό εισόδου σημαντικού αριθμού ίππων μπορεί να υπάρξει προοπτική ανάκαμψης των ..."ακρωτηριασμένων" εδώ και καιρό ελληνικών ιπποδρομιών!

Αναζητούνται οραματιστές, που θα επανασχεδιάσουν με ανιδιοτέλεια τα ιπποδρομιακά πράγματα,
για να αντιστρέψουν την θνησιγενή πορεία των ελληνικών ιπποδρομιών
.


Οφείλει να ενημερωθεί πλήρως και να παρέμβει άμεσα ο Υπουργός κ. Γερουλάνος,
γιατί θεωρούμε ότι διακυβεύεται πλέον η σοβαρότητα και η εντιμότητά του!


Επιστολή φιλίππου: Τέλος εποχής. "Αιδώς, Αργείοι"!

 Οι διατάξεις του Εφαρμοστικού Νόμου που αφορούν τον ιππόδρομο 

 Η ετήσια έκδοση του 2010 (αρχείο .pdf)
Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο δίσκο σας
πατώτας δεξί κουμπί στο ποντίκι και διαλέγοντας "Save Link As..." 


 Κάτοψη του στίβου του νέου ιπποδρόμου 
 ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΕΝ. ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ (αρχείο pdf) 

Επικοινωνία
Επικοινωνία με το ΓΚΑΝΙΑΝ:ganian@ganian.com
Επικοινωνία γιά θέματα συνδρομητών:members@ganian.com
Επικοινωνία για θέματα του site:adm@ganian.com